Vad hände med människors lika värde på Saronhuset?

Nu blir bostadslösa tvungna att vila till ”allmän beskådning” på grund av att sofforna numer är placerade närmast fönstret, menar skribenten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Är ledsen, förtvivlad och arg. Saronhuset i Uddevalla är inte vad det varit efter att förra föreståndaren avslutade sin anställning. Hon hade en gedigen utbildning och erfarenhet inom psykiatri, missbruksenhet och ett gott hjärta.

Styrelsen valde att stänga ner Noras akutboende under helgerna trots att pengarna fanns. Men pengarna skulle användas till renovering. Svenska kyrkan äger denna fastighet som ligger intill Saronhuset. Är det inte hyresvärden som står för renovering?

Jag har varit ordförande i brukarrådet där besökare kunde framföra åsikter, förbättringar eller känslor. Brukarrådet finns inte längre på grund av pandemin. Vi sökte kontakt med styrelsen men intresset var svalt där det skylldes på att de inte har ersättning för sitt arbete. Men det har varken styrelse eller volontärer. Det är en dålig ursäkt.

ANNONS

Volontärerna utan ersättning jobbar med att göra smörgåsar, brygger kaffe och te, diskar, skurar toaletter, torkar bord och tvättar golv. Men också tröstar, lyssnar, omhuldar, kramar och ibland kör ut eventuellt stökiga personer.

Nu har det möblerats om på mötesplatsen i källaren som känns upprörande. Min tanke är att en bostadslös människa som inte hittar ett ställe att vara på under natten får promenera istället för att sova. Sätter de sig för att vila är risken stor att de fryser ihjäl. Detta händer i Sverige varje vinter. På morgonen brukar de gå in på Saronhuset och lägga sig i en soffa för att sova någon timme.

Nu blir de tvungna att vila till ”allmän beskådning” på grund av att sofforna numer är placerade närmast fönstret där folk som går förbi på trottoaren ser dem. Jag ser det som en förnedring. När jag påtalade detta var svaret att är de så trötta lär de somna ändå.

Vad hände med människors lika värde? Att ge människor en värdighet oavsett om man är missbrukare, bostadslös, psykiskt sjuk, utbränd eller vilka problem man än har.

Som Jesus sa: ”Du skall älska din nästa så som dig själv”.

Då Saronhuset utgår från en kristen värdegrund borde de bestämmande ta lärdom.

ANNONS

Ing-Britt Lindén Altergård

tidigare volontär på Saronhuset

ANNONS