Vad händer på Stärkesten?

När jag promenerade längs strandkanten i området Stärkesten i Bovallstrand konstaterade jag att området numera delvis är söndersprängt och det unika berget är ett minne blott, menar signaturen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vad händer i Bovallstrand på det natursköna området Stärkesten alldeles intill den vackra Bottnafjorden? Undertecknad fick minst sagt en chock när jag nyligen besökte den fantastiskt vackra pärlan Bovallstrand. När jag promenerade längs strandkanten i området Stärkesten konstaterade jag att området numera delvis är söndersprängt och det unika berget är ett minne blott. När chocken har lagt sig lite grann känner man bara ledsamhet och frustration och man undrar hur detta kan gå till när alla predikar att vi ska värna den fina och unika naturen och kustremsan i Bohuslän.

När jag frågade ortsbor så var även de bedrövade av det som pågår på Stärkesten. De ortsbor jag samtalat med informerade mig om att en lokal entreprenör och numera även lokalpolitiker är ansvarig för ingreppet och där avser att bygga en konferensanläggning precis intill havet. Många känner viss oro och rädsla för att agera i det känsliga ärendet. När jag kontaktar kommunen får jag reda på att inget tillstånd för verksamhet eller bygglov ännu har beviljats. Enligt min erfarenhet kräver markarbeten av denna dignitet, tillstånd från den lokala länsstyrelsen.

ANNONS

Min fråga blir hur kan man våldföra sig på naturen på det här viset utan att ha några klara tillstånd? Uppenbarligen har entreprenören och tillika lokalpolitikern struntat i att ha en demokratisk process, innan vederbörande igångsatte sprängningar utan bygglov för sin tänkta konferensanläggning.

För mig känns detta ingrepp så oerhört tragiskt och ledsamt. Det bortsprängda berget går ju inte att återställa. Jag fruktar och befarar vad fortsättningen ska bli i Bovallstrand om detta förfaringssätt tillåts fortsätta!

Bedrövad naturvän

ANNONS