Väntar med spänning på att antalet ljusstakar minimeras

Utgår från och att man i kommunala och regionala byggnader minimerar antalet ljusstakar som står och lyser i en och en halv månad dygnet runt, menar signaturen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nu hoppas jag verkligen att Uddevalla kommun minimerar årets julbelysning. Senaste tio åren har det stadigt ökats och även om man bytt ut till LED så går det en massa onödig energi i ett läge där vi kommer behöva minska förbrukningen. Utgår från och att man i kommunala och regionala byggnader minimerar antalet ljusstakar som står och lyser i en och en halv månad dygnet runt. Gatubelysning bör minskas med att varannan lampa släcks. Att Trafikverket skulle klara av att minska sina ljuspunkter har jag inget större hopp om, utan som vanligt lär väl belysningen på bangården i Uddevalla bitvis lysa dygnet runt då detta inte är ovanligt och även på stadsmotorvägen lär det lysa i onödan.

ANNONS

Som privatperson bidrar jag med att minska min energi för julstämning med minst 80 procent och minskar inomhustemperaturen med några grader och minimerar belysning trots att i stort sett allt är LED.

Användning av torktumlare minimeras och torkning ersätts med luftavfuktare. Ingen laddning av elbil mellan 07,00-18,00 när industrin som mest använder energi. Ja det finns mycket vi alla kan bidra med och då vore det lämpligt om kommunen visade vägen.

Sparsam

Svar direkt:

Tack för dina synpunkter om energibesparingar, jag delar helt din uppfattning om att Uddevalla kommun behöver bidra till minskad energianvändning. Vi har ett kort perspektiv med en annalkande vinter där vi kan vidta kortsiktiga åtgärder som exempelvis minskad belysning. Men vi arbetar även kontinuerligt med energibesparingsåtgärder i ett längre perspektiv.

Frågan är lyft på kommunstyrelsens senaste sammanträde, och i veckan gick en uppmaning ut till våra medarbetare om att spara energi i vardagen. I dagsläget kan jag inte svara på exakt vilka energibesparingsåtgärder vi kommer att landa i.

Men - var trygg i att vi jobbar med frågan för att göra skillnad i vår energiförbrukning jämfört med tidigare vintrar. Vi måste alla hjälpas åt för att lösa energikrisen, och självklart ska Uddevalla kommun vara en del av lösningen.

ANNONS

Malin Krantz,

kommundirektör Uddevalla kommun

ANNONS