Omsorgen i kommunen var en av punkterna i budgetdebatten. (arkivbild från annat möte)
Omsorgen i kommunen var en av punkterna i budgetdebatten. (arkivbild från annat möte)

Varför går omsorgen med så stora underskott i Orusts kommun?

"Massor av siffror och tyckande blev det, medan visioner och nya grepp var fåtaliga."

ANNONS

Insändare med anledning av budgetfullmäktige på Orust 22 augusti:

Det blev en ordrik men inte så mycket nytänkt i årets fullmäktige om 2020 års budget på Orust. Kommunalrådet Catarina Bråkenhielm inledde också majoritetens budgetpresentation med att det i princip var samma siffror som förra året, men med tydlig markering att nu skulle nämnder och sektorer styras och följas upp att hålla budget och nå sina mål. Massor av siffror och tyckande blev det, medan visioner och nya grepp var fåtaliga. M hade dock sänkt sin skattesänkarambition från tre kronor till en krona och verkar därmed ha fått med sig sina majoritetskollegor i tron att nu kommer goda skattebetalare skriva sig i Orust kommun.

ANNONS

Efter att alla partikonstellationer - majoritetens S, M, L, FO och oppositionens C, Mp, V, KD och SD dragit sina budgetförslag blev det ovanligt många inlägg och repliker från ledamöterna. Man försökte på olika sätt bedyra förträffligheten i sina förslag inför en fåtalig allmänhet på plats. Det blev så många inlägg och repliker att hurtfriske ordförande Hans Pernervik nästan tappade kontrollen på om det var inlägg eller replik i debatten, ja det blev stundtals nästan ”polsk riksdag”.

Jag fick ställa mina frågor först efter ett par timmars utdragen debatt med ”rackartaktisk” beslutsomröstning. Mina frågor får jag erkänna kom dock inte fram som tänkt. Min frågeinledning med att sektor omsorg som vanligt visade underskott och därmed ånyo oförtjänt placerar dess besjälade personal och vårdtagare i en strykklass gav kommunalrådet chansen att bokstavligen verbalisera ner mig och skickligt manövrera sig förbi problemet – att sakligt förklara hur omsorgsbudgeten för 2019 prognoseras redan nu gå mot 23 miljoner back.

Därför ställer jag nu mina tänkta två frågor till kommunalrådet med förhoppningen att få ett offentligt svar;

1) Är det felaktig budgetering eller bristande politisk styrning eller något annat som orsakar omsorgens prognoserade stora överdrag 2019?

2) Hur kommer omsorgsbudgeten för 2020 att följas upp så att den håller och vilka blir åtgärderna om så icke sker?

ANNONS

Med vänlig och hälsning

Gunnar Persson

Kastet, Stillingsön