Det finns redan tjänligt vatten i våra kranar, påpekar skribenten.
Det finns redan tjänligt vatten i våra kranar, påpekar skribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Varför släpar vi hem en massa vatten i flaskor?

Enligt Unicef saknar drygt en fjärdedel av människorna i världen tillgång till rent dricksvatten.

ANNONS
|

Sitter vid skrivbordet med ett glas vatten och det nya året framför mig. Glaset innehåller en ofattbar mängd vattenmolekyler, många fler är vår vintergatas alla biljarder stjärnor.

Varje molekyl är en enkel hopkoppling av två väteatomer – universums helt dominerande grundämne- och en syreatom, livets nyckelatom. Alla har de varit med på vår jord sedan långt före livets uppkomst, och kommer att fortsätta att vandra runt i biosfären tills vår sol en dag växer och uppslukar vår planet i en avlägsen framtid. De har cirkulerat genom urtidens blåalger, genom dinosaurier, ormbunkar och neandertalare. Passerat Konfucius, Sokrates, Buddha, Jesus och Muhammed, Hitler och Stalin inte att förglömma.

ANNONS

De lämnar vår kropp förr eller senare, i genomsnitt efter 20 dygn, som kiss, svett, utandning med mera – ut på sin nya atmosfäriska resa – och kommer åter som regn över Uddevalla stad eller Amazonas regnskog, och tjänar livet på nytt genom ett barn i Indien eller ett olivträd på Kreta. Tänk vad de alla skulle kunna berätta för oss om planetens och människans historia om vi bara tog oss tiden och förmågan att lyssna och lära.

Vatten, denna märkliga, formbara vätska som fyller mitt glas, täcker även vår jordyta till 70 procent, och utgör även en lika stor andel av min egen kropp. Cirka 900 liter vatten passerar genom en människa under ett år, vilket innebär minst två stora tankbilar vatten under mitt eget mångåriga liv. 60 procent av jordens sötvattenförråd ligger sovande och bundet i Antarktis istäcke. Om vi en dag lyckas smälta detta har havens nivå stigit med mer är 50 meter. Vatten ger liv men kan också ge död.

Rent sötvatten är en bristvara på vår jord. Enligt Unicef saknar drygt en fjärdedel av människorna i världen tillgång till rent dricksvatten. I vårt vattenrika lilla land får du det nästan gratis ur varje kran, såvida du inte tillhör dem som släpar hem det från butikshyllorna, 240 miljoner liter buteljerat vatten varje år, till ett pris och en miljöpåverkan som är månghundrafalt högre. Detta gåtfulla beteende måste väl, även bokstavligt talat, vara den våtaste dröm av alla för varje sann marknadskapitalist.

ANNONS

Vattenmolekyler har den goda egenskapen att inte bry sig ett skvatt om våra mänskliga gränsdragningar. Vi ingår alla i samma globala vattenflöde - oberoende av etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning. Vatten är vår förbindelselänk med dem som levat före oss, vi som lever nu, och de som komma skall. Vattnet förbinder jordens och livets historia med dess framtid. Jag vill därför fatta mitt vattenglas och utbringa en nyårsskål för dessa mina molekylära vänner. Var välkomna till min kropp ni alla. Ur vatten är jag kommen och till vatten skall jag åter varda. Skål!

Sture Boström

Uddevalla

ANNONS