Kommunhuset Forum i Munkedal.
Kommunhuset Forum i Munkedal.

Varför väljer Munkedals kommun att spara på elevassistenter?

Är det dags att anmäla kommunen till Lyxfällan?

ANNONS

Munkedals kommun ska spara på skolan igen. Det är alltid skolan och omsorgen som ska spara. Vår framtid och de som har skapat vår framtid.

Jag kan prata om skolan då det är där jag arbetar, omsorgen får någon annan ta.

Elevassistenter ska som vanligt få sluta, det som är konstigt är att varför kan man ha tolv stycken visstidsanställda elevassistenter som nu får sluta, eller redan har slutat med sina uppdrag för att skolan måste spara. Skolorna i kommunen har använt mer pengar än de fick och nu måste de betalas tillbaka. Man väljer att spara på personal, det är ju dit de flesta pengarna går, och de som behövs minst är elevassistenter eftersom utbildade pedagoger måste finnas i en skola.

ANNONS

Det måste ju finnas en anledning till att dessa elevassistenter en gång fick en tjänst, eller har verkligen behovet försvunnit, 12 stycken? Själv arbetar jag med flera elever då resurserna vi har på vår skola inte skulle räcka till att arbeta med bara en elev och det antar jag att de 12 också gör, men jag vet inte. Jag har fem som jag arbetat med som har olika behov, inför vårterminen fick jag fler elever då visstidsanställningarna löper ut allteftersom. Om de 12 som ska sluta har det likadant som jag så blir det 12x5=60 stycken elever med särskilda behov som inte kommer att få det stödet som de enligt skollagen har rätt till! För jag tror ju inte att man har tagit in en massa vikarier för skoj skull, eller?

Hur tänker ni? Visionen för kommunen är att alla ska bli anställningsbara, fattar ni att de som har sin trygghet i assistenterna inte kommer att kunna sitta på lektion och förstå vad de ska göra, om de ens kommer att gå innanför dörren. Säg att det finns 10–20 elever per enhet med NPF-diagnoser, och det finns sex skolor i kommunen alltså 60–120 elever med NPF! (neuropsykiatriskt funktionshinder, red anm) Och då har vi inte ens tagit med förskolorna där det säkert finns ett antal med. Lycka till med att få alla anställningsbara och en meritpoäng på 210. Lycka till med att få inflyttning till kommunen med en skola utan resurser. Munkedal har Sveriges högsta skatt, det finns chefer, mellanchefer och småchefer som betydligt större kommuner har, har Munkedal fått storhetsvansinne? Vart går alla pengar? Är det dags att anmäla kommunen till lyxfällan kanske.

ANNONS

I dag den 21 januari fick jag läsa på Facebook att åk 7 inte längre får åka till Gjendebu. Vad är det som händer? Munkedal den lilla kommunen som vill vara stor.

Besviken Munkedalsbo

Artikel från 2009 om traditionen att åka till Gjendebu: