"Sedan kräver man att människor ska jobba längre. Men visar det sig i pensionskuvertet? Nja, det blir på sin höjd några hundra kronor mer i månaden. Det lär inte göra någon glad”, skriver Pensionärer i gröna västar.
"Sedan kräver man att människor ska jobba längre. Men visar det sig i pensionskuvertet? Nja, det blir på sin höjd några hundra kronor mer i månaden. Det lär inte göra någon glad”, skriver Pensionärer i gröna västar. Bild: Hasse Holmberg / TT

Vem står upp för oss pensionärer i nästa val?

Kära medlemmar i pensionsgruppen, regering och riksdag!

ANNONS

Nu börjar väl snart valrörelsen. Då undrar vi så klart vilket eller vilka partier som verkligen står upp för oss pensionärer? Vem av er ska vi rösta på? Det finns ju drygt två miljoner pensionärer i vårt land. En stor del av dessa har väl redan sitt på det torra. De kanske gjorde ”bättre val” eller hur det nu var som någon riksdagsledamot/partiledare uttryckte det. Men då är väl frågan vad som menas med ”ett bättre val”?

Var och en borde väl ha rätt att välja det yrke och den utbildningsnivån som respektive människa vill, eller hur? Alla kan väl inte vara intresserade av att bli "högutbildade"? Och förresten, hur skulle det då se ut i vårt samhälle om alla städerskor och undersköterskor och andra gräsrötter som ändå trivs med sina jobb inte fanns? Tänk om alla satt med näsorna i vädret och vägrade göra dessa, av någon anledning, låglönejobben? Alla är väl i behov av även dessa jobb för vem skulle annars springa med pottor och torka näsor och rumpor och golv och allt annat som behöver hyfsas.

ANNONS

LÄS MER:Pensionssystemet måste bli en socialförsäkring

Sedan kräver man att människor ska jobba längre. Men visar det sig i pensionskuvertet? Nja, det blir på sin höjd några hundra kronor mer i månaden. Det lär inte göra någon glad. Vi hörde en riksdagsdebatt där en partiledare uttryckte att det ska löna sig att arbeta. Tycker ni att det gör det för människor i de där låglöneyrkena? Hur vore det med ett poängsystem för antal arbetade år? Då kan man ju också börja prata på allvar om respektavstånd.

Och en sak till, häromdagen uttalade en riksdagsledamot att det måste krävas ett långt liv boende och verkande i Sverige för att överhuvudtaget komma i fråga för garantipension. Det var ju ett mycket bra förslag, tycker vi.

Men sedan spårar det så klart ur när vederbörande i nästa mening säger att 12 000 kronor i månaden räcker gott att leva på. Var det då brutto eller netto? Vi vill då återigen påpeka att många av Sveriges pensionärer inte har den summan per månad. Så vem är det som ska få åtnjuta denna ynnest?

Men, återigen, riksdagsledamoten i fråga kanske har gjort ett ”bättre val”? Då har vederbörande så klart inget att oroa sig för, till skillnad från den som jagar extrapriser på utgångna matvaror och inte vet om den har råd att betala sin månadshyra.

ANNONS

Pensionärer i gröna västar

LÄS MER:Det är vår tur att krama nära och kära!