Sjukvården var redan belastad som den var. Den rådande coronapandemin har pressat personalen bortom bristningsgränsen, menar skribenten.
Sjukvården var redan belastad som den var. Den rådande coronapandemin har pressat personalen bortom bristningsgränsen, menar skribenten. Bild: Mikael Fritzon/TT

Vi som är anställda i regionen är mer eller mindre livegna

Som anställd i Västra Götalandsregionen är du mer eller mindre livegen. Arbetsgivaren kan med kort varsel flytta dig från din ordinarie arbetsplats till en annan med motiveringen att du är anställd i hela regionen dygnet runt.

ANNONS

NU-sjukvården befinner sig sedan en tid i beredskapsläge vilket medfört att omfördelning av personal påbörjats. Den anställde har inte mycket att säga till om utan förväntas tålmodigt och utan protest finna sig i att flyttas på. Detta trots att hela personens privatliv blir ställt på ända med förändrade arbetstider, längre och ibland orimliga restider och en stress över att hamna på en arbetsplats man inte besitter tillräckliga kunskaper för att arbeta på. För detta får du inte en krona extra i ersättning. Då din arbetsplats plötsligt förläggs till annan ort får du dessutom lägga åtskilligt mycket mer av din fritid på att ta dig till jobbet. Ingen ersättning för det heller. Förvänta dig inte heller ersättning för den ökade kostnad det innebär att ta dig till din nya (oönskade) arbetsplats. Som grädde på moset kom så beskedet om delad semester som dessutom ska förläggas ända in i höst.

ANNONS

Bästa möjliga vård till lägsta möjliga kostnad. Den devisen eller klyschan, välj själv, förmedlar sjukhusledningen till anställda på Näl och Uddevalla sjukhus. Det är personalen som betalar för den lägsta möjliga kostnaden. Under många år har personalen slitit, blivit sjukskrivna, sagt upp sig. Avdelningar har stängts på grund av personalbrist. Styrande har valt att blunda. En del sjukskrivna har sagts upp då de inte klarar att komma tillbaka till den arbetsmiljö som gjorde dem sjuka. Styrande fortsätter att blunda. Gång på gång har personal tagit upp att det är för stressigt, för lite personal, för mycket att göra. De styrande blundar.

En pandemi bryter ut och den till bristningsgränsen belastade sjukvården belastas ännu hårdare. De styrande fortsätter att blunda och gör som vanligt det vill säga utnyttjar personalen ännu mer. Bästa möjliga vård till lägsta möjliga pris.

Är lägsta möjliga pris sjukskrivna medarbetare? Är lägsta möjliga pris personal som säger upp sig? Är lägsta möjliga pris att patienter dör i vårdköer? Hade styrande låtit bli att blunda under i princip hela 2000-talet hade sjukhusen i dag stått rustade med öppna fullbemannade vårdavdelningar och välmående anställda. Då hade vi kunnat ge bästa möjliga vård till lägsta möjliga kostnad, också i pandemin, och inte på bekostnad av personalens hälsa.

ANNONS

Anställd