Vi är inte ett virus. Amerikaner av asiatisk härkomst protesterar i Los Angeles i mars 2021.
Vi är inte ett virus. Amerikaner av asiatisk härkomst protesterar i Los Angeles i mars 2021. Bild: Damian Dovarganes

Johanna Högström Schreiber: AI kan göra samhället mer tolerant

Den mänskliga hjärnan klarar inte av att definiera aningslös rasism och fördomar. Förhoppningsvis kan AI hjälpa oss att ta ett litet steg mot ett mer tolerant samhälle.

ANNONS

I tider av propagandakrig, AI-genererade nakenbilder och phishingmail är det underbart att få små påminnelser om vilken trevlig plats internet kan vara. Den 30 januari 2024 var ett sådant tillfälle.

Rasistiska kommentarer på nätet

Vid åttatiden på kvällen görs ett inlägg på diskussionsforumet Reddit där en kinesisk utbytesstudent efterfrågar tips på typiskt svenska gåvor att köpa med sig till sina vänner i hemlandet. Under de följande timmarna rasar det in idé. Ett par användare skriver att de hört att kineser är förtjusta i Kalles kaviar. Personen som bad om tips håller med, hen verkar tycka väldigt mycket om svensk kaviar. Någon annan tipsar om att köpa med surströmming som en blinkning till den kinesiska rätten “stinkande tofu”. En person tipsar om att renskinnsfäll har varit en uppskattad present vid besök hos kinesiska vänner, eftersom det kan bli väldigt kallt på många håll i Kina. Det blir en varm och öppen tråd, ett fint kulturutbyte.

ANNONS

Tyvärr förekommer, inte helt oväntat, även rasistiska kommentarer. Men de röstas snabbt ner av andra användare, som på Reddit kan höja eller sänka inlägg med hjälp av sociala interaktioner.

Rasism mot asiater uppmärksammas inte så mycket

Rasism mot asiater kallas ibland för “den sista accepterade rasismen” i Sverige. Journalisten Patrik Lundberg har drivit frågan i nästan 15 år. När rasismen mot asiater flammade upp under covid-pandemin förklarade Lundberg (SVT 20/2 -20) att det aldrig funnits en bred, organiserad motståndsrörelse i Västvärlden som kämpar för att stoppa rasismen mot asiater. Ett försök gjordes i Frankrike i början av pandemin, under hashtagen #JeNeSuisPasUnVirus (jag är inte ett virus). Kampanjen lyftes av Sveriges radio (9/2 -20) men nådde aldrig vårt land på samma sätt som #blacklivesmatter.

AI kan identifiera aningslösa formuleringar

Nyligen presenterade de två studenterna Anne Sy och Dalia Nasser vid Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet ett examensarbete som bygger på ett AI-system de skapat. Systemet söker igenom stora mängder data och kan hitta både uppenbara och aningslösa formuleringar om folkgrupper som utsätts inom “Inte rasist, men …”-narrativet. Ett sådant system skulle kunna vara till stor hjälp när skolor och arbetsplatser ska utbilda barn och vuxna om aningslös rasism mot såväl asiater som antisemitism. Men även i fall där fördomar om olika politiska strömningar och livsåskådningar ska hittas och definieras. Under både covid-pandemin och sedan 7 oktober-massakern är det nämligen uppenbart att den mänskliga hjärnan inte klarar av att göra den typen av analyser på egen hand.

ANNONS

ANNONS