Bianca Ingrosso under Kristallengalan 2023 på Cirkus i Stockholm.
Bianca Ingrosso under Kristallengalan 2023 på Cirkus i Stockholm. Bild: Christine Olsson/TT

Annika Westh: Är Bianca Ingrosso och Linda Skugge ett hot mot den personliga integriteten?

Du kan få mer gjort eller ta mer semester om du struntar i att följa Bianca Ingrossos semester på sociala medier.

ANNONS

KRÖNIKA ∎ Jag går in på Instagram och möts av en leende Bianca Ingrosso. Hon är ledande influenser med 1,3 miljoner (!) följare på Instagram, framgångsrik företagare med egna hudvårdsprodukter och dessutom populär programledare med eget intervjuprogram i en TV-kanal. Nu befinner hon sig i ett varmt land där det är möjligt att vara lättklädd. I olika minst sagt minimala bikinis filmas Bianca Ingrosso när hon skär frukt, solar och dansar på stranden. Det är semester och vi får vi följa med på hennes resa. Hon berättar att hon verkligen njuter av att vara ledig, att hon varit nära att gå in i väggen. Men ledig är hon knappast, när flera timmar av styling och fotografering sannolikt står på schemat varje dag.

ANNONS

Influencers använder sitt privatliv

Att använda sig själv som reklampelare är grundidén hos så kallade influencers. Det är ett annat sätt att arbeta i jämförelse mer hur modeller arbetade på 1990-talet. Då fotograferades också modellerna halvnakna – men med den skillnaden att vi bara fick se dem på deras arbetspass. De färdiga modellfotona gjordes under arbetstid. 90-talsmodellernas kapital var deras utseende. En influencers kapital är att använda sig hela sitt liv – så mycket som möjligt av sitt privatliv. Den som har många följare ges stora möjligheter att sälja egna produkter – och att göra reklam för andras. Det är influencerns personliga varumärke som är det värdeskapande.

Linda Skugge väcker moraldebatt

Det står var och en fritt att dela med sig av precis vad som helst på nätet. Helnaket passerar dock inte de vanliga kanalerna, utan då får man vända sig till Only Fans, som tillåter både naket och sexuellt innehåll. Den senaste tiden har vi fått ta del av den kända författaren och debattören Linda Skugges berättelse om hur hon använder sig av Only Fans för att tjäna pengar. Debatten kring det har varit stor. Många inlägg i debatten handlar om att hennes agerande är moraliskt förkastligt.

Vilka risker finns med sociala medier?

Att moralisera leder dock aldrig någon vart. Det som är intressant är att fundera över vad som sker med den personliga integriteten när alltmer av ens privata sfär visas för alla på nätet. Hur värnar du din personliga integritet när du inspirerad av influencers långsamt förskjuter dina gränser för vad du visar upp. I sociala mediers begynnelse fanns det en tröskel för att lägga upp en selfie. Idag är det mera regel än undantag. Vissa illustrerar alla vardagens funderingar med ett foto av sitt eget ansikte. Man inpräntar att man finns.

ANNONS

Men vilka risker finns det med denna nya värld? En värld där vi lägger upp bilder av oss själva, närstående och vänner, där det går att kartlägga var vi är, vad vi gillar att göra och hur vi ser ut. Glatt och villigt överlämnar vi all sorts information om oss själva till sociala medier som vi ej förfogar över själva – även om vi tror det.

Jakten på uppmärksamhet stör sömnen

Unga flickor berättar att jakten på uppmärksamhet på sociala medier driver dem till att ställa sig i köerna utanför skönhetsaffärerna för att köpa en viss kräm en känd influencer gjort reklam för. Ingen vill bli utan. Tankar på att vara vacker i andras ögon letar sig in i drömmarna om natten och stör sömnen.

Annika Westh
Annika Westh Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Musikerförbundet berättar att artister och musiker inte längre hinner skapa musik, därför att arbetet med att göra innehåll till sociala medier upptar all deras tid. Att göra en film på fyrtio sekunder kan ta en hel dag. För att ständigt påminna om att man finns. Förgät mig ej!

En halvtimme om dagen blir sju dygn på ett år

När den personliga integriteten luckras upp, finns det risk för att vi sänker garden för ovälkommet intrång. Vi blir mindre observanta för när och hur vi blir kontrollerade. Tillvänjningen att övervakas av staten eller privata aktörer är så att säga redan gjord, så steget till än mer övervakning är inte särskilt stort. Ett hotande kontrollsamhälle, som vi själva omedvetet har bidragit, till kan vara närmare än vi tror.

ANNONS

Vad gör vi avkall på när en stor del av vardagen går åt till att följa i spåren av Bianca Ingrosso, när hon på Instagram möter oss på sin semester i ett främmande land? Endast en halvtimmes scrollande om dagen, blir drygt sju dygn under ett år. Då har du lagt din semestervecka på att följa hennes.

Svaret på den frågan har vi inte ännu. Det kanske kommer i huvudpersonernas egna reflektioner om några år. Då kan det vara för sent.

Annika Westh är biträdande redaktör för Frisinnad Tidskrift.

Annika Westh
Skribent och konsult
Annika Westh
ANNONS