Hizbollahs resurser kommer nu att konfiskeras i Tyskland. Har slår tyska polisen till.
Hizbollahs resurser kommer nu att konfiskeras i Tyskland. Har slår tyska polisen till.

Även Sverige bör betrakta Hizbollah som terrorister

Hizbollah har vid flera tillfällen utfört attentat mot israeler och amerikaner, både på hemmaplan och långt borta.

ANNONS

Hizbollah är en terroristorganisation, slog Tyskland fast häromdagen. Den tyska regeringen förbjöd samtidigt all aktivitet och samröre med den shiamuslimska milisgruppen från Libanon.

Hizbollah har nära kopplingar till den islamistiska regimen i Iran och kämpar på diktatorn Bashar al-Assads sida i det blodiga Syrienkriget. Organisationens agenda är att fördriva västerlänningar från Mellanöstern och att med terror förgöra regionens enda demokrati, Israel. Hizbollah uppskattas ha mer än 100 000 missiler riktade mot det judiska staten.

Storbritannien, Kanada, USA, Australien och Nederländerna har redan terroriststämplat Hizbollah. EU definierade däremot bara den så kallade militära grenen som en terroristorganisation 2013 efter ett bombattentat i Bulgarien – men undantog den politiska grenen. Syftet sägs vara att kunna utöva diplomati och dialog med Hizbollah. Det är emellertid hög tid att resten av unionen drar samma slutsats som nu Tyskland har gjort.

ANNONS

Varför? Hizbollah ska inte ostört kunna sprida sin irrlära i Europa. Islamism står i direkt konflikt med den liberala demokratin och det öppna samhället. Den utgör därför ett direkt hot mot grunden för vårt samhälle. Idéer har nämligen stor betydelse. Hur man ser på sina medmänniskor och deras göranden och låtanden påverkar hur väl man kan leva tillsammans. Eller inte alls. Ord kan leda till mord.

Hizbollah ska inte kunna rekrytera islamister som mördar människor här och i krigets Syrien. I samband med svartlistningen av Hizbollah gjorde den tyska polisen räder och fann stora mängder sprängmedel. Tyska myndigheter bedömer att drygt 1 000 personer i landet hade en koppling till Hizbollah, när gruppen förbjöds.

Hizbollah är inte heller en ekonomisk dununge; den årliga budgeten ligger på omkring 10 miljarder kronor. Hizbollahs resurser kommer nu att konfiskeras i Tyskland. Organisationen får det också betydligt svårare att tvätta pengar, vilket den friskt har ägnat sig åt i inte minst i Tyskland.

Ansenliga delar av Hizbollahs resurser kommer från mullorna i Teheran. Kopplingen till det shiitiska Iran är stark och det råder ingen tvekan om att Hizbollah vill hämnas på USA för att de dödade den iranske generalen Qassem Soleimani i en drönarattack i början av året. Qassem Soleimani var Irans näst mäktigaste man, efter ayatolla Khamenei, och han samarbetade nära med Hizbollah.

ANNONS

Hizbollah har vid flera tillfällen utfört attentat mot israeler och amerikaner, både på hemmaplan och långt borta. Organisationen har sprängt Israels ambassad i Buenos Aires i Argentina och kidnappat, torterat och dödat CIA:s chef i Libanon.

Hizbollah är en våldsam part i proxykriget mellan olika stormakter som framför allt utkämpas i Syrien. Följdverkningarna märks dock långt utanför Mellanöstern i form av en prekär flyktingsituation och rekrytering av terrorister. Hizbollah är därför en angelägenhet även för oss i Europa och Sverige.

Är utrikesminister Ann Linde (S) beredd att klassa hela Hizbollah som en terrororganisation? Det borde hon vara.

Sofia Nerbrand
Sofia Nerbrand
ANNONS