Donald Trump leder med hästlängder i opinionen bland Republikanernas presidentkandidater. Trots fyra brottsåtal och trots att han inte ställer upp i nationella tv-sända debatter.
Donald Trump leder med hästlängder i opinionen bland Republikanernas presidentkandidater. Trots fyra brottsåtal och trots att han inte ställer upp i nationella tv-sända debatter. Bild: Stefan Jeremiah

Ola Tedin: Bara väljarna kan fälla Donald Trump

Trots fyra åtal för 91 allvarliga brott och frånvaro från tre nationellt tv-sända debatter leder Donald Trump stort bland de republikanska presidentkandidaterna. Den bleke och åldrade sittande presidenten Joe Biden verkar inte heller entusiasmera väljarna på andra sidan partilinjen. Presidentvalet i november 2024 är fortfarande en öppen affär.

ANNONS

Vägen mot Vita huset är kantad av hoppfulla kandidater som snubblat mer eller mindre nära mållinjen. Dessa så kallade also rans (ungefär “en som också ställde upp”) brukar ha det gemensamt att de drabbats av ett avslöjande kring deras ekonomi, deras privatliv eller deras relation till rättvisan.

Detta var före Donald Trump. Han är åtalad för 91 fall av allvarliga brott i fyra olika jurisdiktioner. Han är fälld för sexuellt ofredande. Han är åtalad för att ha lagrat kvalificerat hemliga handlingar i sitt hem. Han sitter just nu i rätten anklagad för bedrägeri mot delstaten New York för upp till 2,5 miljarder kronor. Han har köpt porrstjärnors tystnad för miljonbelopp. Han är åtalad för att organisera valfusk i delstaten Georgia. Han har skrutit om att han som kändis kan behandla kvinnor som han vill. Han hotar vittnen och hånar domare, åklagare och domstolspersonal.

ANNONS

Före Trump räckte minsta sexuella, rättsliga eller ekonomiska skandal för att obönhörligen sänka en kandidat. Men rättegångar och mediauppmärksamhet verkar bara stärka den självutnämnde multimiljardären. Fenomenet är heller inte unikt för USA – minns att svenska KD gick till val 2022 med en partiledare fälld för ett brott med fängelse i straffskalan utan att det verkar ha generat partiets väljare nämvärt.

En eller flera domar gör honom av allt att döma bara starkare

De senaste opinionsundersökningarna ger Trump fördel över den sittande demokratiske presidenten Joe Biden, som framstår som allt mer blek och svag.

Donald Trumps styrka är hans väljarbas som han har ett fast grepp kring och som är övertygad om att skandaler, åtal och rättegångar ingår i en politisk konspiration. En eller flera fällningar i domstol kan bara stärka deras tro på Trump. Basens bergfasta övertygelse gör dessutom att republikanernas ledning är livrädd att han ställer upp som oberoende kandidat om han inte vinner partiets nominering – ett tredelat fält skulle skänka valsegern till Biden.

Eventuellt. Den demokratiske senatorn Joe Manchin lurar i vassen som en oberoende utmanare mot Biden och kan mycket väl suga upp röster bland de demokratiska väljare som är besvikna på den passive Biden.

Att Donald Trumps tveksamma vandel inte ligger honom i fatet gör honom extra stark som presidentkandidat. Desto större anledning att det blir väljarna som fäller honom. En eller flera domar gör honom av allt att döma bara starkare.

ANNONS
ANNONS