Ovälkommet besök. En bostad i Fasseröd utsattes för skottlossning i januari förra året.
Ovälkommet besök. En bostad i Fasseröd utsattes för skottlossning i januari förra året. Bild: Foto: Polisen

Karl af Geijerstam: Brottsligheten har gått från lokal till global

De kriminella nätverken opererar över stora områden. Poliser måste samarbeta över både områdesgränser och landsgränser.

ANNONS

Bakom några av de senaste årens mest spektakulära brott i Bohuslän finns en del av de största kriminella grupperingarna i landet och Västsverige. De har ägnat sig åt skjutningar, bedrägerier och narkotikasmuggling men även infiltrerat näringslivet, vilket Bohusläningen rapporterade i förra veckan.

Ett belysande exempel är attentatet mot en bilfirma i Stenungsund som besköts med både automatkarbin och ett pansarskott. En teori är att brodern till bilfirmans ägare hade en skuld som såldes till Foxtrotnätverkat att driva in. En man med koppling till Bandidos ordnade då en kontakt till utförare.

Här ser vi att utpressning och indrivning av skulder inte bara drabbar den skuldsatte i den kriminella miljön. Här blev en bror utsatt för hot och skadegörelse. De kriminella tänkte väl att bilfirmans ägare skulle betala sin brors skuld. En fordran på en person kan ju säljas som en tillgång, vilket har skett i det här fallet. Foxtrotnätverket hade antagligen inte lokalkännedom och lokala förmågor att driva in skulden. Detta kunde då köpas in som en service från Bandidos, som i sin tur ordnade en ”underentreprenör” för själva brottet.

ANNONS

Förr var en gammal sanning att den mesta brottsligheten var lokal. Brottsaktiva unga män rörde sig inom ungefär samma område och begick inbrott, köpte och sålde narkotika, misshandlade personer och körde omkring i stulna bilar. Därför var det också bra att lokala poliser med lokalkännedom hade koll på vilka som nyligen släppts ut ur fängelset och kunde göra en ganska kort lista på vilka som troligen hade brutit sig in i bageriet och stulit kassan och några wienerbröd.

Men den verkligheten lever vi inte i längre. Med hjälp av mobiltelefoner och datorer kan narkotikaaffärer och beställningar av mord göras inte bara över hela Sverige utan också över hela kontinenten. Utredningen av skotten i Stenungsund visar att det blir långa kedjor av händelser där polisen i hela Sverige måste samarbeta för att få fatt gärningspersonerna. Men brotten stannar inte vid Sveriges gränser.

Nyligen släppte Europol en rapport som hade gått igenom över 800 kriminella nätverk i EU (”Decoding the EU’s most threatening criminal networks”). Den visar tydligt att nätverken är mycket anpassningsbara och rörliga över gränserna.

Man slås av hur de olika nätverken på många sätt organiserar sig som företag. De flesta specialiserar sig på en nisch, vanligast är narkotikahandel. Hierarkierna är oftast hårda, med en ensam chef på toppen, en slags vd. Man vill ofta kontrollera hela värdekedjan, från odling eller lab till langare. Ett mindre antal nätverk säljer tjänster till andra, ”crime as a service”. Mc-gängen erbjuder (som i exemplet ovan) ofta utpressning och indrivning av skulder åt andra nätverk. En majoritet av nätverken ägnar sig regelbundet åt korruption för att främja sina kriminella verksamheter eller att motarbeta rättsväsendets ingripanden mot dem. Det är särskilt oroande att nätverken rekryterar ungdomar för att utföra brottslighet.

ANNONS

Europol menar att polisen i EU:s medlemsländer måste vara lika anpassningsbara och ihärdiga som de kriminella nätverken. Detta kräver mer samarbete över gränserna i EU. Men det är inte bara den uppenbara kriminaliteten som mord, utpressningar och narkotikahandel som måste beivras. Nätverken har också stöd av korrupta personer i offentlig sektor och företag som hjälper till att tvätta nätverkens brottsvinster. Det är lika viktigt att bryta sönder dessa hjälpverksamheter som möjliggör brottsligheten.

Lyckas vi inte vinna kampen mot den organiserade brottsligheten finns risken att kriminella nätverk i praktiken styr stora delar av samhället. Södra Italien och Mexiko är avskräckande exempel. Den kampen måste föras både lokalt och globalt.

LÄS MER:Här är de kriminella gängen som är verksamma i Bohuslän

LÄS MER:Gängen kartlagda i EU – "säkerheten hotad"

LÄS MER:Tjejer nyttjas för att reglera gängens skulder

ANNONS