Centerpartiets nyvalde partiledare Muharrem Demirok tar emot stafettpinnen av den avgående partiledaren Annie Lööf under partiets stämma.
Centerpartiets nyvalde partiledare Muharrem Demirok tar emot stafettpinnen av den avgående partiledaren Annie Lööf under partiets stämma. Bild: Johan Nilsson/TT

Elin Larsson: Centerpartiet måste prioritera kärnfrågorna

Ska Muharrem Demirok lyckas vända den nedåtgående trenden 2024 och lägga grunden för ett framgångsrikt Europaparlamentsval måste förändringar ske.

ANNONS

Att ta över efter en partiledare som Annie Lööf hade varit en utmaning för vem som helst. Inte bara var hon omåttligt populär, Centerpartiet byggde också nästan uteslutande sin kommunikation och sin politiska budskapsplattform kring Lööf. Centerpartiet har inte bara behövt arbeta för att få ut sin nya partiledare utan också fundera över hur man navigerar och når ut i ett politiskt landskap som är långt ifrån den alliansregering eller det Januariavtal Lööf hade till sin hjälp. En ny partiledare och nya politiska förutsättningar kräver annorlunda tankebanor och strategier. Trots det verkar Centerpartiet vara kvar i gamla hjulspår vilket gör att det går trögt i opinionen för såväl partiet som för partiledaren.

ANNONS

Lågt förtroende för Demirok

I Novus senaste mätning över förtroende för partiledarna är det endast fem procent som har ganska eller mycket stort förtroende för Demirok. Men Demiroks problem är inte bara att han inte har något framgångsrikt samarbete att luta sig tillbaka mot. Hans problem är inte heller att han är illa omtyckt externt. Demiroks problem är att allt för få vet vem han är. Hela 16 procent av de svarande vet inte ens vem centerledaren är.

Även om det är utmanande att ta sig fram i skuggan av Annie Lööf, som flitigt håller sig kvar i rampljuset med boklansering och diverse intervjuer, så är det dags för Demirok göra något som är annorlunda från det Lööf gjorde. Visst har det rönt viss medial framgång när Demirok kritiserat Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, men Centern måste komma ur spåret att ständigt förhålla sig till SD och kritisera deras värderingar. Det har tjänat C väl att göra så men det finns fler områden som hade tjänat på att C markerar revir och det skulle tjäna Demirok väl att vara tydlig i fler profilfrågor.

Centerpartiet har potential för att växa

För att kunna växa och hävda sig gentemot de andra partierna måste C bli tydligare i sina kärnfrågor. Inte minst när såväl Moderaterna som Liberalerna försöker framställa sig som det självklara valet när det kommer till grön liberalism. När C för en gångs skull inte har något samarbete eller avtal att förhålla sig till måste man tydligt kunna visa att partiet är det självklara valet för den som finner det viktigt med ett grönt liberalt perspektiv och även är det parti som har ett helhetsperspektiv stad–land. Det är dessutom en prioritering som skulle gynna Demirok som representerar den mer moderna centerpartisten som inte kommer från den traditionella väljarkåren men ändå hittade sin plats i det före detta Bondeförbundet.

ANNONS

Det finns en enorm potential för C att växa och plocka väljare, inte minst bland de många forna Alliansväljarna som är besvikna på regeringen, och kanske framförallt M och L. Det är när C har kunnat nå fram i sina kärnfrågor som man också nått framgång, som under Alliansåren eller inför valet 2018 när man spelade de flesta korten rätt vad gäller värderingsfrågor och därefter kunde diktera villkoren för stora delar av Januariavtalet. Men för att kunna växa måste man synas och för det krävs tydlighet. Med ett val runt hörnet finns det ingen tid att spilla.

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS