Garanterat oppositionell. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar gick på attack i frågan om hyresutredningen i onsdagens partiledardebatt.
Garanterat oppositionell. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar gick på attack i frågan om hyresutredningen i onsdagens partiledardebatt. Bild: Claudio Bresciani/TT

Dadgostar förstör gärna festen

Den regeringskris som Dadgostar hotar med lär inte bli verklighet innan valet.

ANNONS

Flera av de senaste veckornas nyhets- och politiska händelser kom väl till pass i riksdagens partiledardebatt på onsdagen (9/6). Statsminister Stefan Löfven (S) kunde exempelvis använda den färska internationella polisinsatsen "Trojan Shield" – som lett till att ett stort antal misstänkt gängkriminella gripits i världen och i Sverige – för att försöka neutralisera Moderaternas och Sverigedemokraternas attacker i kriminalpolitiken.

Löfven använde också det stora reformpaket för arbetsmarknaden som januaripartierna nyligen lagt fram som försvar. Den stora satsning på omställning och utbildning som ingår i paketet ger Socialdemokraterna något att prata om som de hoppas kan distrahera från den rekordhöga långtidsarbetslösheten.

ANNONS

I riksdagens talarstolar är det dock svårt att gömma sig. När Ulf Kristersson (M) frågade Löfven om att han 2014 utlovade EU:s lägsta arbetslöshet försökte Löfven svara att det var sysselsättningsgraden och de arbetade timmarna som skulle bli fler, och att regeringen lyckats med det. Han är inte den första regeringschefen som försökt byta mål när man missat det man satt upp, men det ekade kanske ännu mer ihåligt än vanligt i en nästan pandemitom kammare.

Nooshi Dadgostar (V) tycks ha släppt frågorna om arbetsrätten sedan två LO-förbund gjort upp med Svenskt Näringsliv om reformer. Men utredningen om fri hyressättning i nyproduktion var en välkommen måltavla för partiet. Dadgostar kan använda hyressättningsutredningen för att slå åt alla håll och etablera sig som det enda tydliga vänsteralternativet i frågan.

Det bör noteras att Dadgostar både skarvar och rent ut hittar på när hon pratar om generella marknadshyror, hyreshöjningar för tre miljoner hyresgäster och "allt från dubblerade hyror till 20 procentiga hyreshöjningar". Men hennes retorik är kraftfull, och när Stefan Löfven tvingades svara på utfallen trasslade han mest in sig i teknikaliteter. Annie Lööf (C) gjorde ett bättre försök att försvara reformen, men synade inte Dadgostars bluff om Finlands framgångsrika hyresreformer.

Den regeringskris som Dadgostar hotar med lär inte bli verklighet innan valet, men hon har en poäng i att partiet inte längre är samma dörrmatta som det varit historiskt. V har flera gånger under mandatperioden gjort gemensam sak med M, KD och SD och omfördelat poster i regeringens budget. Januaripartierna har de senaste veckorna firat flera framgångar, men partiledardebatten var en påminnelse om att Dadgostar gärna förstör festen, inte minst för Stefan Löfven.

ANNONS