Kommer ni ihåg hur det brukar se ut? Julhandeln på Nordby - inget för den som har svaga nerver.
Kommer ni ihåg hur det brukar se ut? Julhandeln på Nordby - inget för den som har svaga nerver.

Dags att slopa karantänen för de fullvaccinerade

Norges hårda karantänsregler ligger kvar – men de är under debatt. Ett rimligt första steg är att slopa karantänen för fullvaccinerade som äger fastigheter i Sverige.

ANNONS

Fredagseftermiddagens besked om att Sverige slopar alla inresekrav gentemot de nordiska länderna innebär lättnader för de som korsar gränsen. Svenska arbetspendlare behöver inte ta ett covid 19-test för att komma tillbaka in i Sverige.

Men det blir knappast en norsk invasion den här veckan. Norge har fortfarande kvar hårda karantänsregler. På norska coronakartor är hela Sverige rödfärgat vilket innebär att man måste stanna i karantän. I skrivande stund är det bara resande från Island, Grönland och östra Finland som slipper karantän vid inresa i Norge. Antalet personer som tycker att det är värt flera dagars karantän för en dags harryhandel i norra Bohuslän är nog begränsat.

ANNONS

Karantänsreglerna gäller oavsett om man är fullvaccinerad eller ej. Detta har väckt en debatt i Norge. Verdens Gang krävde på ledarplats i förra veckan att regeringen måste avskaffa karantänskraven för fullvaccinerade. De som har vaccin driver inte smittspridning och frihetsinskränkningen som det innebär att bo på så kallade karantänhotell är orimlig, tycker tidningen.

EFTA:s övervakningsorgan ESA har skrivit till Norge och meddelat uppfattningen att Norges hårda regler för inresor strider mot principerna om fri rörlighet enligt EES-avtalet. Norge har till den 7 juli att svara på kritiken.

De norska sommarstugeägarna har drivit en juridisk process mot norska staten om de hårda kraven. Processen pågår just nu i en högre instans. I den första domen vann sommarstugeägarna den principiella striden om karantänskraven. ”Vi er ikke et demokrati lenger”, säger Heidi Furustøl som äger en sommarstuga i Strömstad till norska TV2. Det finns alltså både opinionstryck mot karantänsreglerna och en juridisk strid som regeringen kan förlora.

Fullvaccinerade personer som äger en bostad i Sverige kan i och för i sig åka över gränsen och besluta sig för att stanna i Sverige hela sommaren. Eftersom de flesta fullvaccinerade i dagsläget är pensionärer, kan man anta att det finns en del som mycket väl kan tänka sig att bo i sommarstugan ända till september. De behöver ju inte heller oroa sig över risken att smittas.

ANNONS

I september kommer både Norge och Sverige ha gett den första dosen till hela vuxna befolkningen. Så för de pensionärer i Norge som har gott om tid och en sommarstuga i Sverige kan beslutet öppna för en sommar i Sverige – om man chansar på att karantänsreglerna är borta till hösten.

Av Strömstad kommuns 3 872 fritidshus är 1 602 stycken utlandsägda. Av Tanum kommuns 6 572 fritidshus är 1 374 stycken utlandsägda. Det ger en fingervisning om att åtminstone några hundratal, eller kanske tusen personer skulle kunna göra valet att tillbringa sommaren i Bohuslän. De som först kommer över gränsen kan ju också njuta av fördelarna att köerna på Nordby och Tanum shoppingcenter är osedvanligt korta.

Det är alltså tänkbart att en del norrmän tycker att en sommar i Bohuslän är värt de frihetsinskränkningar det innebär att man inte får resa tillbaka på ett tag. Men med tanke på den rättsprocess som pågår och opinionstrycket, borde norska regeringen ta ett första steg mot öppnare gränser. Det är rimligt och borde vara möjligt att slopa karantänskraven för fullvaccinerade som äger fastigheter i Sverige och andra nordiska länder redan nu. Risken är liten, det betyder mycket för de som är berörda och innebär ett måttfullt steg tillbaka mot den normalitet som borde råda i relationerna mellan Sverige och Norge.

ANNONS