Gunnar Larsson generaldirektör för Kammarkollegiet, som förvaltar Allmänna arvsfonden.
Gunnar Larsson generaldirektör för Kammarkollegiet, som förvaltar Allmänna arvsfonden. Bild: Anders Wiklund/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Dags för arvsfonden att gå i graven?

Riksrevisionen ska granska Allmänna arvsfonden. Det är verkligen på tiden.

ANNONS
|

I samband med att riksdagen år 1928 avskaffade arvsrätten för kusiner, behövde man besluta vad som skulle hända med arvet från personer utan överlevande familj eller testamente. Då såg Allmänna arvsfonden dagens ljus.

Fonden ska dela ut pengar till ideella verksamheter, och fördelar årligen flera hundra miljoner kronor till olika projekt. Nu ska Riksrevisionen granska om stöden fördelas effektivt, och till verksamheter som uppfyller kraven.

Det är på tiden, för det finns all anledning att tro att så inte är fallet. Fondens intäkter växer fortare än bidragen delas ut – vilket skapat en låg konkurrens om medlen, vilken riskerar att leda till sviktande kvalitet i beviljade projekt. Visst går det att peka på historiskt framgångsrika exempel på projekt som startats med medel från fonden – som Bris, Friends och Glada Hudikteatern – men utan en robust bedömningsprocess är risken att pengarna går till oseriösa verksamheter och löst definierade idéer.

ANNONS

Pengarna ska inte gå till ordinarie verksamhet, utan till avgränsade projekt. Därför blir det lätt ett grädde på moset-bidrag för föreningar som har tid att brainstorma fram coola förslag snarare än de som kämpar med att få ihop kärnverksamheten. Dessutom ska målgruppen vara barn, ungdomar, personer med funktionsnedsättning eller personer som fyllt 65 år. Sympatiskt, för all del, men det ska påpekas att den här typen av konstruktion för att hantera bortgångnas arvspengar är ovanlig i ett internationellt perspektiv. I de flesta fall går pengarna istället rakt in i statskassan. När det finns anledning att misstänka att kvaliteten på de beviljade ansökningarna sjunkit, samtidigt som stora delar av den offentliga kärnverksamheten går på knäna kan det vara klokt att överväga en sådan modell.

Värst är fall där fondens pengar gått till projekt som direkt motverkat integration och jämställdhet, något som Uppdrag Granskning tidigare uppmärksammat.

Därför är Riksrevisionens granskning välkommen. Den beräknas vara klar till hösten, och lär ge goda skäl att antingen kraftigt skärpa kontrollen – eller kanske ännu hellre, avskaffa den Allmänna arvsfonden.

ANNONS