STOCKHOLM 20190901Prins Daniel och Carolina Klüft inviger Sveriges första Pep park vid  Huvudsta gård i Solna. Aktiivtetsparken har redskap och utrustning för lek, rörelse och vardagsmotion för barn, unga och vuxna tillsammans.Foto: Karin Törnblom / TT / kod 11920
En ungdomsrörelse. Både barn och vuxna blir överviktiga i allt större utsträckning, en utveckling som förstärkts av coronapandemin. Bild: Karin Törnblom/TT

Därför är prins Daniels budskap så viktigt

Folkhälsoklyftan är uppenbar. De som har tid, ork och kunskap lägger stora resurser på mat och motion.

ANNONS

All rörelse räknas. Prins Daniels budskap på SVT:s Sommarlov gav nog en och annan förälder en välbehövlig klapp på axeln. Du behöver inte springa maraton. Ta en promenad eller cykeltur, du duger ändå.

Andelen överviktiga barn ökar i Sverige, en utveckling som pågick redan innan coronapandemin stängde ned idrottshallar och fotbollsturneringar. Mellan läsåret 1989/90 och läsåret 2017/18 mer än fördubblades andelen överviktiga barn mellan 11 och 15 år. Andelen unga med fetma femdubblades under de åren, från 0,8 till 4 procent.

Vuxenvärlden går före. 2020 var hela 52 procent, mer än hälften, av den vuxna befolkningen fet eller överviktig. Mer än en miljon vuxna i Sverige har fetma, det vill säga ett BMI över 30.

ANNONS
STOCKHOLM 2021-02-07Kung Karl Gustaf och Drottning Silvia på en längdskidtur inne i Drottningholms slottspark tillsammans med kronprinsessan Victorias familj, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050***EMBARGO TILL TORSDAG 11 FEBRUARI, 2021***
Kung Karl Gustaf och Drottning Silvia på en längdskidtur inne i Drottningholms slottspark tillsammans med kronprinsessan Victorias familj, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar. Bild: Pontus Lundahl/TT

BMI är inget vidare mått på individnivå: styrketränaren med stora muskler kan ha högt BMI men en låg andel kroppsfett. På befolkningsnivå kan dock BMI-måttet ge indikationer, och där ökar vårt BMI på grund av dålig kosthållning och brist på motion.

Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör. Och vi är alla beroende av vår omgivning.

"En livsmiljö som främjar viktuppgång, så kallad obesogen miljö, innebär en fysisk och social miljö som uppmuntrar överkonsumtion av mat och lite rörelse", konstaterar Folkhälsomyndigheten torrt. Mellan 1990 och 2015 minskade barns skolresor på cykel med 48 procent. Vi sitter still framför skärmar, vi kör barnen till skolan, vi köper snabbmat istället för att koka gröt.

Det är dock inte hela bilden. Samtidigt som drygt hälften av landets vuxna befolkning har ett BMI över 25 fylls landets skogar med långdistanslöpare. Marklyft och crossfit, bikramyoga och ketodieter. Folkhälsoklyftan är uppenbar. De som har tid, ork och kunskap lägger stora resurser på mat och motion.

Kanske bidrar det till att höja tröskeln. Om man aldrig får äta vitt bröd, och upplever att man måste träna fem hårda pass i veckan – då är priset högt för att försöka bygga en hälsosam livsstil. Kvällstidningarna lär oss allt om de senaste modedieterna. Samtidigt är kännedomen om mer hållbara och i vardagen fungerande metoder låg.

ANNONS

Därför blir Prins Daniels budskap så viktigt, också för vuxna. All rörelse räknas. Sluta inte med alla dina dåliga vanor, lägg till ett par bra istället. Ta en promenad, ät ett äpple. Inbilla dig inte att du aldrig mer kommer äta pizza. Tänk istället att du ska äta morötter lite oftare. Om vi ska vända överviktsutvecklingen bland våra barn och ungdomar behöver vi både hjälpas åt, och ta ansvar för våra hälsoval.