Trondheim  20181010.Influensavaksine satt i skulderen.Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod  20520
Trondheim 20181010.Influensavaksine satt i skulderen.Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520 Bild: Kallestad

Karl af Geijerstam: Därför duger inte vaccineringsgraden

Västra Götalandsregionen gör nu stora insatser för att få de yngre åldersgrupperna att ta coronavaccin – det behövs.

ANNONS

Den senaste statistiken för Västra Götalandsregionen visar att 1 433 fall av covid-19 upptäcktes förra veckan – en minskning med 22 procent mot veckan innan. På onsdagen vårdas sex covid-19-patienter på regionens intensivvårdsavdelningar – vilket är en halvering på två veckor.

Siffrorna är positiva. Men smittskyddsläkare Thomas Wahlberg är oroad över smittspridningen bland yngre. Han är också kritisk mot att regeringen har beslutat om att ta bort samhällets restriktioner för umgänge och social samvaro redan om en vecka.

LÄS MER:Coronafallen minskar i Västra Götaland – första gången på tio veckor

Så länge vaccinationsgraden är låg bland de unga så driver de smittan i samhället. Det kan då leda till att fler ovaccinerade i andra åldersgrupper kan bli sjuka, menar Wahlberg.

ANNONS

Därför är en hög vaccinationsgrad ända ned till tolv år viktig. Dessutom är det viktigt att vaccinationsgraden är hög i alla områden. De ”vita fläckarna” på vaccinationskartan måste täckas. På lördag den 2 oktober storsatsar regionen på att erbjuda dropin-vaccination på 115(!) platser. Det är en stor operation, men helt nödvändig.

LÄS MER:Thomas Wahlberg kritisk till lättade restriktioner – tror på nya skärpningar

Vill vi gå på bio, konserter, teater och sport under vinterhalvåret som vanligt måste smittan kontrolleras. Vill vi fira jul med flera familjer, ha fester i föreningar, släkter och grannskap måste smittan kontrolleras. Vill vi ha någon slags normalitet måste smittan kontrolleras. Därför duger inte dagens vaccinationsgrad. Vaccineringen av folket är ett projekt som måste drivas ”ända in i kaklet”.