Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møter pressen i Hurdal, etter at forhandlingene er ferdig og de er enige om å danne regjering sammen. 
NB!! Sjerkmdump fra video
Foto: Fredrik Hagen / NTB
Jonas Gahr Støre och Trygve Slagsvold Vedum tar i hand utanför konferenshotellet i Hurdal. Bild: Fredrik Hagen

Karl af Geijerstam: Därför kan Østfold återuppstå när Norge får ny regering

Senterpartiet pressade Arbeiderpartiet in i det sista om regionreformen.

ANNONS

Under fredagen blev det klart. Arbeiderpartiet och Senterpartiet är redo att ta över regeringsansvaret i nästa vecka, då Stortinget börjar. Erna Solberg kommer att inleda Stortingsåret med att lägga fram sin sista regeringsbudget och sedan lämna in sin avskedsansökan till kung Harald.

Partiledarna Jonas Gahr Støre och Trygve Slagsvold Vedum var nöjda och glada, men meddelade inget om det politiska innehållet i partiernas avtal eller något om hur en framtida regering kommer att se ut.

LÄS MER:Gahr Støre tar makten i Norge

Enligt NRK har två viktiga frågor avgjorts som är av intresse för förhållandena med Sverige och Västra Götaland.

För det första har Arbeiderpartiet fått igenom att EES-avtalet ska ligga fast. Senterpartiet har krävt en omförhandling för att få ett vad partiet kallar bättre avtal. Denna sorts populistiska politik som skulle få Brexit-liknande konsekvenser har med rätta totalt avvisats av Arbeiderpartiet. Handel med Norge och rörlighet över gränserna fortsätter alltså som vanligt, vilket är viktigt för både Sverige och Norge.

ANNONS

LÄS MER:Stötestenar kan stjälpa Støres regeringssamtal

Den andra frågan rör storfylket (regionen) Viken som bildades genom en sammanslagning av Buskerud, Akershus och Østfold. Enligt NRK var detta en av de sista frågorna som återstod att komma överens om. (Norges fylken har inget ansvar för sjukvård, men för gymnasier och kollektivtrafik bland annat.) Senterpartiet har krävt att regeringen ska upplösa den nya regionen. Arbeiderpartiet har menat att det i så fall måste ske genom att regionens politiker själva begär det. Problemet för de lokala politikerna är att de har ägnat tid åt att slå ihop tre gamla fylken, det skulle kosta både tid och pengar att bryta upp den nya organisationen igen. Men man kan notera att det nya fylket fortfarande har kvar de tre gamla kollektivtrafikbolagen. Exakt vad som har blivit resultatet är inte känt än, men mycket talar för att Senterpartiet kan få igenom en politisk seger genom att en uppsplittring av fylket blir regeringspolitik. Västra Götalands närmaste granne kan då alltså åter bli Østfold och inte Viken.

LÄS MER:Från tårtkalas till tuffa förhandlingar

Eftersom Grunnloven inte har obligatorisk statsministeromröstning efter val och att det är kung Harald V som utser regeringsbildare kommer det att gå snabbt med ett regeringsskifte. Den nya regeringen måste då direkt ta itu med arbetet att få igenom en budget i Stortinget. Där väntar Sosialistisk Venstreparti som inte ville ingå i en majoritetsregering, men som gärna förhandlar om budgeten. SV vill avveckla den norska oljeindustrin snabbare än regeringspartierna. Men det slutar ändå förmodligen som vanligt, att inkomsterna från oljan blir det smörjmedel som löser de sista knutarna i de norska budgetförhandlingarna.

ANNONS

LÄS MER:Slagsvold Vedum vinner valet med förlorarstämpel