IK Rössö går upp i elitettan den 22 oktober 2022.
IK Rössö går upp i elitettan den 22 oktober 2022. Bild: Emma Nyqvist

Lars Bäckström: Därför måste 51-procentsregeln vara kvar i svensk idrott

Vi har att tacka alla de eldsjälar som gör sin insats för folkhemmet och den svenska demokratin.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

KRÖNIKA • Regeringens första budget hade inte många stora nyheter. Benjamin Dousa, vd på näringslivets tankesmedja, sa att den lika gärna kunde vara lagd av en S regering. Oppositionen var dock rejält kritiska. Om oppositionens motförslag går mycket isär, blir det svårt att veta vad det verkliga alternativet är. Vi ska också veta att denna budget följs av 7 till innan valet 2026, både höst- och ändringsbudget på våren.

Men det finns faktiskt en stor ”vänster”-nyhet i budgeten. Statens beslutade utgiftstak ska höjas rejält för 2023 och 2024. När jag satt i riksdagen ansåg alla partier utom V att det var förkastligt att höja ett beslutat utgiftstak. För 2025 föreslås ett nytt tak, en höjning med 230 miljarder kronor från 2024.

ANNONS

Regeringen och SD har skaffat sig ett rejält utrymme för reformer närmare valet. 162 miljarder i reserven, budgeteringsmarginalen för 2025.

Inflationen är hög. Hushåll och företag pressas av stigande räntor. Lågkonjunktur hotar. Samtidigt råder strålande tider för bankerna. Handelsbanken slog nyligen vinstrekord. Löntagarna ska ta ansvar. På något sätt borde politiken även pressa bankerna att ta ansvar. Och det kan nog vara klokt att även ta en omgång med energibolagen.

Demokratin bygger på att partierna fångar upp stämningar och krav hos oss medborgare. Partierna har dock allt färre medlemmar. Förr hade fem partier tillsammans över 1 miljon medlemmar. Idag samlar 8 partier knappt en kvarts miljon medlemmar.

Media och opinionsundersökningar blir därför allt viktigare för partiernas ledningar. Betydelsen av internet, bloggar, poddar och twitter, växer. Kommer vi få uppleva en demokrati som främst formas av IT? Det kan ge en klyfta mellan en virtuell- och den verkliga världen.

Det demokratiska samhället bygger inte bara på partierna. Det byggs också av folkrörelserna. De är en skola i demokrati och möten. Vi har fortfarande många aktiva folkrörelser, en är körsången, en annan är idrotten.

3,2 miljoner svenskar är medlemmar i en idrottsförening. Fotbollen fångar de flesta. Hela 1,2 miljoner är med i en fotbollsklubb. I Sverige finns också en 51-procentsregel som säger att även de föreningar som är bolag måste kontrolleras av medlemmarna. Det är viktigt att politiken inte tummar på den principen.

ANNONS

Serierna slutade i förra veckan. Vi i Bohuslän gläds med Rössö:s damer som tar steget upp i det nationella systemet. Grebbestad klarade sig kvar och Haif etablerade sig i division två. I Uddevalla är Oddevold i år, steget före Ljungskile.

LÄS MER:Rössö skrev historia – Sofia Olsson blev den stora hjälten mot Boo FF

LÄS MER:Tufft reseschema väntar Rössö i Elitettan nästa säsong

Eliten syns i media, men varje vecka möts tusentals unga för träning och matcher. Helger och kvällar, duggregn och skymning, tjejerna och killarna och ledarna är där. Fotbollen må vara global men den är också i högsta grad lokal. Och när det gäller integration är fotbollen mer än stor.

Bohusläns fotbollsförbund jobbar också med målet ”Trygg fotboll”. Alla aktiviteter ska vara inbjudande säkra och positiva för alla barn. Den insats alla i idrotten gör tillsammans är kanske det bästa som görs för att få samhället att hålla samman och bryta utanförskap. Få unga att se samband och möjligheter.

LÄS MER:Oddevoldkaptenen om framtiden: ”Vill spela så länge jag orkar och kan”

Som fotbollspoeten ”Cidden”, en gång skrev, i en pojklagsspelares fundering:

Tänk om vi människor

lever så

att det till slut

inte finns luft

att pumpa fotbollen med!

Då är all min träning förgäves.

Ja folkrörelserna lär oss att både att ta hand om oss själva och varandra och världen runt om oss. Både partierna och folkrörelserna behövs i demokratin. Vi har att tacka alla de eldsjälar som gör sin insats för folkhemmet och den svenska demokratin.

ANNONS

ANNONS