Nej. President Volodymyr Zelenskyj är inte intresserad av någon uppgörelse med Ryssland.
Nej. President Volodymyr Zelenskyj är inte intresserad av någon uppgörelse med Ryssland. Bild: Efrem Lukatsky

Alex Voronov: Därför måste Ryssland besegras på slagfältet

Litauens utrikesminister har sagt det tydligast. Om Ryssland inte besegras kommer våra barn att förbanna oss i skyttegravarna som vi grävt åt dem.

ANNONS

Kriget i Ukraina befinner sig i kritiskt skede. Inte främst på grund av det som utspelar sig vid fronten utan det som pågår bakom den.

I ett läge när krigströttheten börjar sätta sig hos många beslutsfattare i väst, våldsexplosionen i Israel och Gaza tar mycket fokus och Ukraina inte levererar de positiva nyheter som många i omvärlden väntat sig, då händer det som inte får ske: Ukrainas allierade börjar undergräva den ukrainska försvarsinsatsen.

En del av bakgrunden är en intervju med och en lång egenskriven artikel i The Economist av Ukrainas högsta militära ledare, försvarschef Valerij Zaluzjnyj. Budskapet är att kriget har gått in i positionskrigföring som riskerar att förlänga det, något som innebär betydande risker för Ukraina. Ryssland får tid att bygga upp sin förmåga samtidigt som den ukrainska försvarsmaktens personalförsörjning blir mer ansträngd.

ANNONS

För att ta sig ut ur detta läge och göra genombrott behöver Ukraina, enligt Zaluzjnyj, få övertag i luftrummet, skaffa sig verktyg för att bryta igenom minfält på djupet, bli bättre på bekämpning av fiendens artilleri, höja nivån i den elektroniska krigföringen samt bygga upp reserver av manskap.

Ukraina behöver då stridsplan, bättre drönare – Zaluzjnyj lägger särskild vikt vid dem – minsprängningsutrustning, missiler med lång räckvidd. Det handlar om en kombination av hjälp utifrån och egentillverkning.

Sammanfattningsvis: Förvänta er inga ukrainska militära framgångar förrän flera eller alla förutsättningar ovan är uppfyllda. Men att nå dit är fullt möjligt samtidigt som det är nödvändigt att agera fort.

Zaluzjnyj vet sin roll och gör inte den här typen av inspel utan avstämning hos den politiska ledningen. I det han säger finns inte en stavelse om att Ukraina ska ge upp eller backa.

Om den ryska imperialismen lämnas obesegrad kommer den fortsätta sprida död och förödelse

Men försvarschefens kyliga genomgång om hur Ryssland ska besegras har använts till nyhetsvinklar som ropar ”nederlag”. Till dessa kommer anonyma läckor ur regeringskretsar i väst – presenterade av NBC i helgen – om att Ukrainas allierade börjat känna sig för hos ukrainska ledare om hur en fredsuppgörelse med Ryssland skulle kunna se ut.

President Volodymyr Zelenskyj avvisade i en NBC-intervju dessa idéer i starkast möjliga ord, med en svordom riktad mot Putin.

ANNONS

Vid sidan av känslor finns här en krass verklighet som inte ger Ukraina något alternativ än att strida. Det är när ukrainska vapen talar som Ryssland hindras från att mörda ukrainare och rasera ukrainska städer. Ja, i det större perspektivet gäller det inte bara Ukraina.

Vissa av Rysslands grannländer förstår det bättre än andra. Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis uttryckte saken kärnfullt i en tweet i helgen: ”För Ryssland innebär ’fredsavtal’ bara ’ett tillfälle att upprusta’. Vi är farligt nära att missa ett tillfälle att avsluta århundraden av Kremls imperialistiska aggression och säkra framtiden för flera kontinenter. Våra barn kommer förbanna oss i skyttegravarna vi gräver åt dem.”

Han har alldeles rätt. Om den ryska imperialismen lämnas obesegrad kommer den fortsätta sprida död och förödelse långt utanför Ukraina, som vi redan har sett i exempelvis Syrien. Så får inte ske. Vi har sagt att Ukrainas sak är vår. Nu måste vi slutföra jobbet.

ANNONS