Illustration av den nya stadsdelen som planeras vid Bäveån.
Illustration av den nya stadsdelen som planeras vid Bäveån. Bild: Liljewalls arkitekter

Karl af Geijerstam: Därför ska Uddevalla köpa Anegrund

Att Anegrund nu ska avvecklas som industriområde är ett lyft för Uddevalla. Prislappen är hög, men det är svårt att sätta ett objektivt pris på marken.

ANNONS

Det kommer att bli strid på kommunfullmäktige nästa vecka om Uddevalla kommuns köp av området Anegrund av Mattsonföretagen. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot förslaget i kommunstyrelsen.

Ett av argumenten rör prislappen, 107,5 miljoner kronor. Onekligen en summa vars storlek kanske får en och annan att höja på ögonbrynen. ”I detta fall har majoriteten valt att arbeta med en ’fiktiv’ värdering av fastigheten vilket gör att det är extremt svårt att bedöma huruvida om det är ett korrekt pris som har förhandlats fram.” skriver partierna.

LÄS MER:Kommunen köper förorenad mark – ska bygga bostäder

Problemet är att marknaden för över 70 000 kvadratmeter förorenad industrimark i Uddevalla är ganska begränsad. Partierna har rätt, det är svårt att bedöma ett ”korrekt” pris. Vid en auktion får man alltid rätt pris, den som bjuder högst vinner. Men om spekulanterna hade stått i kö för att köpa marken, hade den nog redan varit såld. Kommunen vill förverkliga sin ”Vision för stadsutveckling kring Bäveån”. Mattsonföretagen vill ha kapital. Ska industriverksamhet flyttas kostar det naturligtvis pengar.

ANNONS

I praktiken finns det bara en köpare och det är Uddevalla kommun. Då blir priset en förhandlingslösning. Man behöver inte ha studerat 1994 års nobelpristagare John Forbes Nash Jr:s forskning i ämnet spelteori och förhandlingar när bilateralt monopol råder, för att inse att priset till slut blir någon slags kompromiss mellan köparens betalningsförmåga och säljarens behov av kapital. Eftersom vare sig underpris eller överpris går enkelt att bevisa, torde det också vara svårt att bevisa att kommunen gör sig skyldig till otillåtet offentligt stöd.

John Forbes Nash Jr fick nobelpriset i ekonomi 1994.
John Forbes Nash Jr fick nobelpriset i ekonomi 1994. Bild: Berit

Kommunens vision påminner väldigt mycket om Göteborgs utveckling av Norra Älvstranden de senaste 20 åren. Det finns mycket att vinna för Uddevalla om visionen blir verklighet. Markområdet har varit industriområde sedan åtminstone andra världskriget. Staden har växt sedan dess och att ge plats för nya bostäder i området är utmärkt.

Norra Älvstranden Eriksberg
Norra Älvstranden Eriksberg Bild: Stefan Berg

KD och SD menar att kommunen ska ägna sig åt detaljplanearbete och låta marknaden sköta resten. Förvisso bör privata bolag exploatera området, men i det här fallet är det svårt att se att staden kan utvecklas utan att kommunen mer handfast griper in. Kostnader för den förorenade marken tillkommer säkerligen. Men om inte kommunen tar avgörande beslut idag, skjuter man den historiska skulden framåt.

ANNONS

LÄS MER:Oppositionspartier vill stoppa kommunens mångmiljonaffär

Innan några exploatörer har betalat Uddevalla kommun för att få bygga på området, kommer kommunen att ta en risk. Men området är stort. I planerna finns det plats för 10-20 bostadskvarter som kan rymma hundratals bostäder. På längre sikt är det helt realistiskt att få tillbaka pengarna. (Om inte Sverige står utan betong de närmaste 20 åren, men en förkrossande majoritet i riksdagen tycker tack och lov att det vore olyckligt.)

Visst prislappen är mycket hög för denna affär. Men viss logik finns ändå bakom både siffrorna och definitivt bakom kommunens utvecklingsambitioner. Skattebetalarna kanske skulle ha önskat sig en billigare affär. Men den bästa affären är ändå att staden utvecklas i rätt riktning: västerut och med fler bostäder istället för industrier.

LÄS MER:Bohuslän och Sverige behöver betong