I maj nästa år är det val till Europaparlamentet.
I maj nästa år är det val till Europaparlamentet. Bild: Johan Nilsson/TT

Lars Bäckström: De globala hoten kan inte mötas med mer nationalism

Det gör mig orolig att nationalkonservativa kan skörda framgångar i nästa års EU-val.

ANNONS

KRÖNIKA ∎ I en av böckerna om Mumin trollen, säger Muminmamman: ”Jag vet att allt kan hända, när som helst. Det är därför jag är så lugn”. Jag tror att hon har rätt. Det gör mig orolig.

I valet 2006 vann Sverigedemokraterna sitt första mandat i Uddevalla fullmäktige. I valet 2010 vann SD plats i riksdagen. SD blev största borgerliga partiet i Uddevalla 2022. De vann platsen som kommunstyrelsens ordförande. Och det även i Munkedal. Det nya styret har dock inte lett till några stora förändringar mer än att beslutet om nytt stadshus revs upp. Protesterna har varit få.

ANNONS

I riksdagsvalet blev SD Sveriges näst största parti. I dag är SD ett av partierna bakom Tidöavtalet, som garanterar regeringen Kristersson. I en undersökning förra veckan från Ekot i Sveriges Radio, sa en majoritet bland Tidöpartiernas väljare att de helst ville ha Åkesson som statsminister.

Vad har hänt? Kanske det som gjorde att Trump vann 2017, Putin, Orban, Erdoğan, Fico i Slovakien, Meloni i Italien. Nyligen segrade Wilders i Holland och nationalistpartiet: Alternativ för Tyskland växer. I globalismens tid tycks nationalistpartier växa.

Är nationalism farlig? Att hålla på Sverige i landskamp och fira 6 juni är sunt. Att vara stolt över sitt ursprung och land är naturligt. Att vårda sina jultraditioner är klokt. Vi har lånat in många av dom. Men vi har gjort dom till våra.

Uddevalla är ett tecken. Uddevalla var industristaden, tändstickor, textil och varv. Sedan Volvo och fordonsindustri. I dag ägs Volvo personbilar av kineser. Det mesta av handeln har flyttat till stora Torp. Vi möter nya ansikten och klädskick på gatorna. Det är inte konstigt att en del längtar tillbaka.

Vad är grunden för SD:s framgång? Svaret är nog saknad och två orsaker. De etablerade partierna klarade inte att möta, vare sig SD eller väljarna, om det som många upplevde som problem. SD har också modererat sitt budskap. På sina landsdagar for Åkesson dock ut i utspel om moskéer. Han klarade inte att klargöra skillnaden mellan islam och islamism. Men i tysthet anpassade sig SD alltmer till en moderat dagordning. Nato och EU är numera ok, klimatmål kan ligga kvar och SD kan vara med i pensionsgrupp. SD har dock fortsatt lyckats framstå som motståndare till nyliberala idéer om sänkt a-kassa och sjukförsäkring.

ANNONS

För att möta klimathoten och den nya globala ekonomin behövs sannolikt ett starkare EU

Numera är SD, M och S också överens om den strama migrationspolitiken. S säger numera att de alltid varit för en stram asyl- och migrationspolitisk. Enligt dem är det Reinfeldt, M och MP som ska lastas. Det är inte många som enbart har den bilden. S har även problemet, att V, MP och C, tycks stå fast vid det som förr var en gemensam linje för alla utom SD.

Jag tror inte att Jimmie Åkesson blir nästa statsminister. Jag tror att Magdalena Andersson har goda chanser. Men 2026 är räntorna sannolikt på väg ner och konjunkturen på väg upp. S kommer att säga att det handlar om S eller SD. Tidölaget kommer att varna för MP och V. Frågan är hur hoten kommer att upplevas.

Redan nästa år kan bli ett prov. Då ska vi i Sverige rösta i valet till EU. Många tror att de nationalkonservativa kan vinna stora framgångar. För att möta klimathoten och den nya globala ekonomin behövs sannolikt ett starkare EU. Det är dock möjligt att många väljare menar att de globala hoten ska mötas med mer nationalism.

Det gör mig orolig. En väg till mindre oro vore nog en politisk debatt, där man försöker tolka motståndaren så välvilligt som möjligt. Att försöka förklara att ingen vill köra av vägen, men att några gör det för att de kör för fort.

ANNONS

ANNONS