Alexander Pärleros, influencer, entreprenör och driver Sveriges största intervjupodd, ”Framgångspodden”.
Alexander Pärleros, influencer, entreprenör och driver Sveriges största intervjupodd, ”Framgångspodden”. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Annika Westh: De sekulära predikanterna och vår längtan efter framgång

Alla vill vi vara fina och duktiga och må bra. Både lyckad och lycklig. Därför finns det en längtan efter dem som vittnar och predikar om hur man når framgång.

ANNONS

KRÖNIKA • ”Förbättra ditt självförtroende! Välkommen in för ett personlighetstest.” Det är Scientologi-kyrkan som bjuder in dig som passerar förbi. Gratis erbjuds du att fylla i ett antal frågor om dig själv och strax därpå få en analys om var du befinner dig i din utveckling och vad du är i behov av. Under tiden bjuder de på kaffe. Gratis kommer det dock inte att vara därefter, nej, denna kyrka tar duktigt betalt för varje ”nivå” du ska gå vidare till. Det kan ses som åtta steg, och varje steg sker till höga kostnader. Men löftet om att bli ditt bästa jag är lockande på alla sätt. Det är människors dröm om framgång som är själva affärsidén.

ANNONS

Scientologi-kyrkan är en praktisk-religiös filosofi, som utlovar redskap för hur du kan finna glädje inom dig själv. Alla religiösa berättelser har sina dogmer och riter, men alla har samma syfte och budskap: följ dessa råd för ett lyckligt liv.

Sverige är ett sekulärt samhälle, vilket betyder att stat och religion är skilda åt. Det betyder inte att religion saknar betydelse här, vilket är en vanlig men felaktig tolkning. Tvärtom – många människor utövar någon av de religioner som finns representerade. Även den som är ateist eller humanist har behov av vägledning eller andra trossatser. Vi har alla andliga behov. Vi lever icke av bröd allena.

Vad gör då de som vänder sig bort från religionen? Jo, många bestämmer sig nog för att tro på något annat. Att du själv måste ta ansvar för din lycka. Det finns många gemenskaper som erbjuder läror om detta i västvärlden.

Jag vågar påstå att de mest populära är självhjälpsprofeterna: de sekulära predikanterna. De som påstår sig ha recept på lycka och framgång. Man möter dem i det väldiga utbudet av ”föreläsningar”. Men även i alltifrån programmet Sommar i Sveriges Radio till Instagram och poddar.

Alexander Pärleros driver Framgångspodden, som låter oss möta snart sagt varje person med framgång. Framstående personer som medverkat är Petter Stordalen, Bianca Ingrosso, Christina Stielli och Christer Olsson. De två senare väcker min uppmärksamhet. Likt dem har jag en koppling till Öckerö, där Pingstkyrkan har stort inflytande och vi har mötts vid ett antal tillfällen genom åren. Båda två är inspirerande föreläsare på temat personlig framgång.

ANNONS
Skylt Scientologikyrkan
Skylt Scientologikyrkan Bild: Privat

Christina Stielli anlitas av både kommuner och företag. Inför fulla hus fångar hon en storpublik genom att predika om att vi måste rusta oss för livet, vara glada på jobbet, ta eget ansvar för vår lycka och om hur hantera oro. Det grundläggande upplägget är att bjuda på valda berättelser om sig själv som alla kan känna igen sig i. Det uppfattas både som generöst och roligt. Därefter kommer lektionen – vilken är den som kommunen och företaget motiverar fakturan med: En uppsättning regler och råd för hur du kan uppnå det du önskar av att klara livet, jobbet och uppnå framgång. De råd som ges är även personligen beprövade av föreläsaren, som berättat att hon själv tidigare var oupplyst och ledsen. Men idag glad och stabil.

Samma mönster används av Christer Olsson, som också är en framgångsrik och skicklig sekulär predikant. Ur egna erfarenheter nystas lärdomar fram, kring vilka spinns en filosofi. ”Jag hatade också måndagar”. ”Vi hade det bra, men vi mådde inte bra”. ”Det är skillnad på att vara lyckad och på att vara lycklig”. Christer Olsson delar med sig av egna erfarenheter och personligt vittnesmål. Även om det som är smärtsamt, som att förlora sin hustru. Det skapar trovärdighet. Han står ju där och vi kan se honom. Så det som berättas måste ju vara sant.

ANNONS

Sekulära trossatser tas väl emot hos en publik som törstar efter vägledning. Alla kan känna igen sig och kan foga in det som sägs i sina egna erfarenheter. Alla har känt sig stressade och tvivlat på sin egen förmåga. Alla vill vara lyckliga, glada och ha kontroll. Huruvida anekdoterna som tas som exempel är påhittade eller inte är omöjligt att kontrollera. I sammanhanget spelar det inte heller någon roll.

Annika Westh
Annika Westh Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Det är ingen slump att vi återfinner samma mönster inom den religiösa, karismatiska rörelsen, som hos Pingstkyrkan. Här spelar vittnesbördet en stor roll. Alla bör någon gång äntra predikstolen och inför församlingen berätta om sitt tidigare syndiga, fattiga, oupplysta liv - och hur vägen till frälsningen därefter gick.

Både Christina Stielli och Christer Olsson har en bakgrund inom frikyrkan i olika mån och är fostrade av karismatiska predikanter med förmågan att trollbinda, där de lärde att avgörande är hur du säger något – inte vad du säger.

Förr var jag blind – nu kan jag se.

Alla vill vi vara fina och duktiga och må bra. Både lyckad och lycklig. Därför finns det en längtan efter dem som vittnar och predikar om hur man når framgång. Vår längtan efter andlig vägledning följer människan genom årtusenden. Så vare sig det handlar om traditionella religioner, nya religioner eller sekulära förkunnelser, finns det en marknad så länge det finns människor. Amen.

ANNONS

Annika Westh är biträdande redaktör för Frisinnad Tidskrift.

Annika Westh
Skribent och konsult
Annika Westh
ANNONS