VISBY 20180707SD-flagga i publiken under då Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar i Almedalen på lördagenFoto: Vilhelm Stokstad / TT / kod 11370
VISBY 20180707SD-flagga i publiken under då Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar i Almedalen på lördagenFoto: Vilhelm Stokstad / TT / kod 11370 Bild: Vilhelm Stokstad/TT

De tomma stolarnas parti

Att ett parti sönderfaller så totalt som Sverigedemokraterna på Orust har gjort, får också demokratiska konsekvenser. Inget annat parti har en förmåga att producera så många tomma stolar i demokratiska församlingar.

ANNONS

Sverigedemokraterna på Orust är i totalt sönderfall. I förra veckan meddelades på sociala medier att hela styrelsen hade avgått. Omkring tolv personer ska ha lämnat partiet på Orust den senaste tiden.

LÄS MER:SD-kaos på Orust: Flykt, utrensningar och påstådda stryptag: ”Knäade honom”

Det mest uppseendeväckande i rapporteringen tidigare i veckan är den polisanmälan som Maritha Dyfverman har lämnat in mot nuvarande gruppledaren Martin Oscarsson. Enligt Dyfverman tog Oscarsson ett strypgrepp på henne under ett partimöte. ”Men jag knäade honom, så han tappade greppet” berättar Dyfverman. Snacka om dålig stämning på partimötena. De konstiga historierna slutar dock inte där. Lokaltidningen STO har intervjuat nyligen avgångne ordförande Kaj Kvorning, Maritha Dyfverman och Ronny Warnesjö.

ANNONS

– 25 procent av partiets medlemmar valde under samma helg att lämna på grund av allt bråk berättar Kaj Kvorning.

Han och förre gruppledaren Leif Kinle skrev partiets budgetar år 2019 och 2020. Men de fick hård intern kritik när de kontaktade andra oppositionspartier för att om möjligt få fler röster för SD:s budgetförslag, berättar han.

– Jag blir utesluten för att jag utfört de uppdrag jag blivit vald till och tillfrågad att utföra, säger Kvorning, som tycker det känns märkligt.

Och visst är det märkligt. Att en lokal ordförande skriver en budget och dessutom försöker få stöd för den bland andra partier torde vara helt normalt i de flesta partier. Men Sverigedemokraterna är ju på många sätt inte som andra partier.

Dyfverman berättar att hon kritiserades bland annat för att ha lämnat in en motion om att kommunen ska sluta använda fönsterkuvert, utan att partiet hade någon vetskap om det. Denna motion stöddes ändå i kommunstyrelsen av både Kaj Kvorning och Martin Oscarsson (28 april). Detta trots att de av kommunens tjänsteskrivelse blev underrättade om faktumet att inga kuvert kan källsorteras.

SD på Orust baserar sin politik på uppenbara missuppfattningar om sakernas tillstånd. Alla sorters kuvert, med fönster eller utan, ska slängas som brännbara sopor. Det är bara tidningar och förpackningar som det finns ett återvinningssystem för. Att kommunen använder fönsterkuvert sparar tid. Miljövinsten uppstår ju färre brev som skickas, vilket också påpekades under fullmäktigemötet i maj månad.

ANNONS

Att lägga märkliga motioner som trotsar rena fakta är kanske inte så farligt, även om det är ett fantastiskt slöseri med kommunens tid och pengar. Mer demokratiskt allvarligt är att SD nu har en tom stol i fullmäktige, att kommunfullmäktige har en politisk vilde (Dyfverman) och att även kommunstyrelsen har en politisk vilde (Kvorning).

I många kommuner med instabila minoritetsstyren hade de här turerna kunnat påverka kommunpolitiken kraftigt. På Tjörn lämnade ju Sverigedemokraternas ledare samt oppositionsrådet, Martin Johansson, partiet tidigare i våras. I fullmäktige på Tjörn finns i dagsläget fyra (!) politiska vildar.

Nu har Orust kommun emellertid ett stabilt och blocköverskridande majoritetsstyre. Därför får kaoset inom SD på Orust inte några direkta följder för styret av ön. Men historien är en viktig påminnelse till väljarna att syna vilka kandidater som ställer upp till val nästa år. Vilka partier kan ställa upp ett lag som håller en mandatperiod? Hittills denna mandatperiod är resultatet följande: av landets 47 tomma stolar i kommunfullmäktigeförsamlingarna är 46 av dem mandat som tillföll Sverigedemokraterna i 2018 års val. Det vågar man nog påstå är ett svårslaget rekord.