Protesters with umbrellas and bottles of water to douse tear gas canisters form up during confrontation with police in Hong Kong on Monday, Nov. 11, 2019. A protester was shot by police Monday in a dramatic scene caught on video as demonstrators blocked train lines and roads during the morning commute. (AP Photo/Vincent Yu)  XVY217
Paraply, solglasögon, munskydd och vatten. Som demokratiaktivist i Hongkong gäller det att vara förberedd. Bild: Vincent Yu

Demokratierna måste stötta Hongkongs frihetskamp

Simona Mohamssons bok om Hongkong ger röst åt demokratiska aktivister som kommunistregimen i Kina försöker tysta.

ANNONS

"Vi behöver en allians som inkluderar stora demokratier i världen och för att bekämpa den auktoritära expansionen av Kina. Å ena sidan behövs politik för att sätta press på Peking för att ta ut med sina egna kränkningar av de mänskliga rättigheterna och å andra sidan för att förhindra infiltration i demokratier.”

Så säger demokratiaktivisten Nathan Law i Simona Mohamssons nyligen utkomna bok ”Hongkong RIP”. I boken intervjuas en lång rad demokratiaktivister som arbetar för mänskliga rättigheter, Hongkongs demokrati och frihet från Kina.

Nathan Law Kwun Chung blev invald som 23-åring i Hongkongs lagstiftande råd. Efter att ha citerat Mahatma Gandhi vid insvärjningsceremonin blev han efter nio månader borttvingad från sin plats. Han dömdes till åtta månaders fängelse för medverkan i den så kallade Paraplyrörelsen år 2014. Aktivister ockperade affärsdistrikten i Hongkong och behövde paraplyer för att skydda sig från tårgasen.

ANNONS
Simona Mohamsson (L) – ordförande för socialnämnd Hisingen.
Simona Mohamsson (L) – ordförande för socialnämnd Hisingen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Nathan Law vädjar till de stora demokratierna att kämpa för Hongkongs sak. För nu är läget allvarligt. Sedan överlämnandet av Hongkong år 1997 har Kina steg för steg monterat ned Hongkongs självstyre, demokrati och yttrandefrihet. Förra årets beslut om den så kallade Nationella Säkerhetslagen innebar att en mängd demokratiaktivister och förespråkare för Hongkongs självständighet fängslades.

Simona Mohamsson, till vardags liberal ordförande för socialnämnden på Hisingen, har under de senaste åren intervjuat en lång rad demokratiaktivister. Många av dem kan inte framträda med namn, av rädsla för repressalier. Mohamsson skriver att hon får ta kontakt med hjälp av krypterade chattar och lova att radera konversationerna så att inga spår ska kunna finnas kvar.

Boken är en kort historik över det senaste decenniets kamp mot det kommunistpartiledda Kinas maktövertagande över Hongkong. Texten fokuserar på demokratiaktivisternas berättelser. Beskrivningarna av tårgasens effekter, vars söta doft ligger kvar flera dagar efteråt och isoleringen i polisens häkten är starka. Intervjuerna ger ansikten och personlighet åt de nyhetsbilder som vi har sett de senaste åren från upplopp i Hongkong, där polisen använder allt brutalare metoder för att stävja invånarnas rop på frihet och demokrati.

Ett kapitel ägnas åt den svenske poeten och förläggaren Gui Minhais öde. Kidnappad från sitt semesterboende i Thailand är han fortfarande i kommunistregimens våld i Kina. Ett framtvingat offentligt erkännande av påhittade brott är något som har blivit ett av kommunistregimens vanliga metoder. (Vilket vi också nyligen såg i Vitryssland där Roman Protasevich blev utsatt för exakt samma sak.)

ANNONS

Tyvärr ser läget väldigt mörkt ut för Hongkong. Men en diaspora av aktivister kämpar över hela världen och kräver bland annat sanktioner mot Kina och kinesiska företag. Mohamsson pekar också på farorna för Taiwans självständighet. Kinas hållning mot den demokratiskt styrda ön blir allt mer aggressiv.

Kampen om Hongkong handlar inte bara om stadens framtid, utan också om demokratins framtid på global nivå. Kinas växande maktanspråk är en fara för demokratiska värden. Därför är Simona Mohamssons bok viktig. Den ger röst åt demokraterna, den röst som Kina vill tysta. Hongkongs frihet får inte försvinna i tystnad.

Titel: Hongkong RIP

Författare: Simona Mohamsson

Förlag: Swedish International Liberal Centre (SILC förlag)