Nu får man spontandansa i baren utan att krögaren riskerar böter.
Nu får man spontandansa i baren utan att krögaren riskerar böter. Bild: Maurício Mascaro

Malin Lernfelt: Det är inte bara danstillståndet som borde strykas i lagboken

Att kravet på tillstånd för att gästerna ska få dansa i baren ta bort är utmärkt. Men det bör bara vara början på en utrensning av otidsenlig och fyrkantig lagstiftning.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Äntligen är det fritt fram för den som får feeling att svänga sina lurviga i baren. Regeringen meddelande häromdagen att kravet på danstillstånd för krogägare ska slopas från och med 1 juli. Ända sedan 1956 har det behövts tillstånd för att människor ska få röra sig till musik på krogen och böter har utdömts när restaurangpersonal inte förmått stoppa gästernas spontandans.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar avskaffandet av danstillstånd för en efterlängtad frihetsreform. Det är det. Men danstillstånden har också sedan länge blivit en symbol för de många orimliga och otidsenliga lagar som trängs i den svenska lagboken. Därför bör det här bara vara början på en översyn av de bestämmelser som ligger som en våt filt över medborgarna helt i onödan. Såväl moderater som liberaler lyfter fram individens frihet som en grundläggande princip och det finns en hel del att göra för att öka denna utöver att förbättra möjligheterna att skaka rumpan efter ett par öl.

ANNONS

Ett gytter av bestämmelser som mest av allt går ut på att göra livet onödigt tråkigt och besvärligt

2020 publicerade Liberala ungdomsförbundet rapporten “10 sätt att öka individens frihet” där de listar flera förbud som borde avskaffas. Som att cigaretter inte får säljas styckvis utan bara i paket om minst 20. Eller att man måste kunna servera trerätters middag för att få alkoholtillstånd vilket sätter stopp för den som skulle vilja öppna en trevlig liten vinbar eller ett ölhak utan att ha en kock och ett fullt utrustat restaurangkök. Likaså är det märkligt att det finns en lag om att den som färdas på cykel måste hålla minst en hand på styret. Nog är det klokt att göra just så men att tro att det ska gå att lagstifta fram vett i varenda medborgare är orimligt. Likaså att det skulle läggas polisresurser för att jaga människor som cyklar på enhjuling.

I Sverige har det uppstått en på många sätt obehaglig ryggmärgsreaktion hos såväl medborgare som politiker att kräva lagstiftning så snart något inte är som man tycker att det borde vara. Resultatet har blivit att vi utöver nödvändiga och självklara lagar som förbud mot att skada eller döda andra människor, stjäla eller förstöra andras egendom har ett gytter av bestämmelser som mest av allt går ut på att göra livet onödigt tråkigt och besvärligt. Okynneslagstiftandet och försöken att styra människors liv in i minsta detalj minskar också respekten för rättsstaten som helhet.

ANNONS

Justitieministern borde därför gå vidare och rensa bort mer tramslagstiftning. Varför inte upprätta devisen en in, en ut? För varje ny lag skall en gammal otidsenlig bort.

ANNONS