Nominerad. Magdalena Andersson (S) har nominerats till statsminister av talmannen Andreas Norlén (M), och en omröstning sker under onsdagen.
Nominerad. Magdalena Andersson (S) har nominerats till statsminister av talmannen Andreas Norlén (M), och en omröstning sker under onsdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Joakim Broman: Det är inte givet att Vänsterpartiet bluffar om regeringsfrågan

Nooshi Dadgostar tycks inte ha några planer på att agera dörrmatta.

ANNONS

Varför begärde du inte mer tid? Den frågan fick Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson när hon nominerades till statsminister av talmannen Andreas Norlén (M) på måndagseftermiddagen. Nomineringen innebär att en omröstning sker på onsdag, trots att Andersson hittills inte kommit överens med Vänsterpartiet och säkrat deras stöd.

Att begära mer utrymme att förhandla med V hade alltså varit naturligt. "Talmannen har redan varit generös med tiden. Sverige behöver få en regering på plats snabbt", sade istället Magdalena Andersson.

Men om det låter osannolikt att S-ledaren värnar om en snabb regeringsbildning så mycket att hon är beredd att bli nedröstad, så är det för att hon mer troligt har andra bevekelsegrunder: genom agerandet vill Socialdemokraterna sätta press på Vänsterpartiet. Är Nooshi Dadgostar (V) och hennes parti beredda att rösta nej till Sveriges första kvinnliga statsminister, därtill en socialdemokrat, trots att de båda vill höja pensionerna? Det är den möjliga bluffen som Andersson vill syna innan hon förhandlar vidare.

ANNONS

LÄS MER:Talmannen föreslår Andersson – utan säkrat stöd

Det är dock långt ifrån givet att de faktiskt bluffar. Vänsterpartisterna har varit ståndaktiga, särskilt sedan Dadgostar tog över, och tycks inte ha några planer på att agera dörrmatta. Ett av kraven i regeringsförhandlingarna har varit att V:s inflytande ska avtalsfästas – en slags diametral motsats mot januariavtalets så kallade "förnedringsklausul", som slog fast att Vänsterpartiet inte skulle få något inflytande överhuvudtaget.

Hade det bara varit S och MP som förhandlat med V hade detta säkert inte varit ett problem, men nu har Centerpartiet – som inte själva deltar i förhandlingarna – en slags sele runt midjan på Magdalena Andersson, som hindrar henne från att möta V alltför långt till vänster. Läckor från förhandlingarna under veckan har gjort gällande att man inte kommer att kunna möta V:s krav utan att samtidigt reta upp centerpartisterna.

LÄS MER:Statsvetare: Andersson pressar Vänsterpartiet

En redan komplex soppa krånglas dessutom till ytterligare av att riksdagens omröstning om höstbudgeten sker på onsdag. Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmostein har Centerpartet sagt att man inte kommer att ge besked om hur de röstar där förrän statsministerfrågan är löst. Om Magdalena Andersson trots allt lyckas bli framröstad kan det mycket väl bli tillsammans med en M/KD/SD-budget. Centerpartisterna, som antagligen gillar innehållet i M/KD/SD-budgeten mer än regeringens (även om de inte kan säga det) kan på så sätt använda det som ett slags hot.

ANNONS

LÄS MER:V hotar rösta rött

Oavsett om det händer i veckan eller senare i vinter lär det till sist finnas en kompromiss eller en situation som ger Magdalena Andersson möjligheten att bli statsminister fram till nästa års val. Men en sådan kompromiss löser inte den långsiktiga konflikten om hur vänsterblockets regeringsunderlag egentligen ser ut och fungerar. Hur ska Vänsterpartiet och Centerpartiet kunna samarbeta? Det är en fråga som inte mer tid från talmannen ser ut att kunna lösa.

ANNONS