Elon Musk, CEO of X, the company formerly known as Twitter, departs from a closed-door gathering of leading tech CEOs to discuss the priorities and risks surrounding artificial intelligence and how it should be regulated, at Capitol Hill in Washington, Wednesday, Sept. 13, 2023. (AP Photo/Jacquelyn Martin)  DCJM205
Twittermördare. Elon Musk har med sin omgörning av Twitter minskat öppenheten och kommunikationen mellan människor i hela världen. Bild: Jacquelyn Martin

Malin Lernfelt: Elon Musk mördar det gamla Twitter

Allt fler människor och organisationer stänger ned sina Twitterkonton. Fullt förståeligt samtidigt som som öppenheten och informationsflödet mikrobloggen inneburit går förlorad.

ANNONS
|

De kommer allt oftare, beskeden om att individer, organisationer eller företag stänger ned sina konton på Twitter. I våras beslutade Sveriges Radio att inaktivera sina konton på plattformen. Förra året lämnade Socialdemokraterna Twitter liksom en rad kändisar, journalister och politiker. Den utveckling som inleddes för flera år sedan, när allt fler anonyma konton med syfte att sprida propaganda och aggressiva påhopp började dyka upp och fick en och annan att säga stopp, har eskalerat efter att Elon Musk i oktober 2022 köpte mikrobloggen.

Under det år som gått har Musk bytt ut namnet Twitter och den blå logotypen med fågeln till ett svart X. Han har sparkat 80 procent av de anställda med driftsproblem som följd. Användningsmöjligheterna har begränsats när algoritmerna ändrats och regler införts om max antal inlägg det går att ta del av. Flödena är numera också fulla av reklam i ett desperat försök att minska förlusterna. Musk har även öppnat dörren för en rad personer som Twitter tidigare stängt av. Till exempel artisten Kanye West, vilken publicerat en svastika och en rad antisemitiska uttalanden.

ANNONS

Att Twitter, eller rättare sagt X, sjunger på sista versen är utifrån vad den galne vetenskapsmannen gjort sedan han tog över, kanske ingen stor förlust. Särskilt med tanke på att det inte heller är fler än två av tio svenskar som regelbundet använder Twitter, eller X. Samtidigt bör man inte glömma vilken betydelse mikrobloggen faktiskt haft sedan den lanserades i mitten av 00-talet. Ingen annanstans har människor i realtid på samma sätt kunna följa alltifrån katastrofer till krig och valrörelser till firanden och stora samhällsförändringar. Utöya, Arabiska våren, Metoo, Obamas presidentvalskampanj, Terrorattentaten på Drottninggatan i Stockholm, Melodifestivalen. Exemplen på när Twitter varit den absolut snabbaste nyhetsförmedlaren, underlättat förståelse och byggt gemenskap är oändliga. Det finns heller ingen annan plattform där kommunikationsvägarna varit så öppna och vanliga människor kunnat diskutera fritt med makthavare, kändisar och journalister. Många är även de personer - bland annat lärare, läkare, sjuksköterskor och forskare - som blivit tydliga och respekterade röster i samhällsdebatten och i traditionella medier tack vare sina twitterkonton. Andra har kunnat bygga sig en karriär tack vare att de ursprungligen funnits på twitter och där byggt en följarskara.

Sökandet efter alternativ har lett till att människor skingrats till olika plattformar

För ännu fler har twitter också varit en plats där de träffat vänner för livet eller till och med en partner. En varm famn av förståelse, kloka råd, pepp och stöd när livet känts tufft. Men nu ser det ut som att slutet är nära. Sökandet efter alternativ har lett till att människor skingrats till olika plattformar som Bluesky, Threads, Mastodon eller något annat. Inget av dessa är dock lika heltäckande som Twitter en gång var. Om det förändras återstår att se. För närvarande krymper dock världen återigen. De traditionella medierna kämpar för att överleva samtidigt som en av de få sociala medier som vidgade horisonterna snarare än krympte dem, är döende.

ANNONS

Bubblorna sluter sig och elfenbenstornen växer sig högre. Möjligheten att kommunicera med makthavare eller få direktrapporter från människor mitt i ett skeende begränsas.

Visst kan det vara skönt att stänga ned sitt Twitterkonto och säga tack och hej till trollen, Men vilka effekter Musks Twittermord får och hur det kommer att påverka vårt öppna samhälle är också värt att fundera över.

ANNONS