Polisen genomför undersökningar i Biskopsgården.
Polisen genomför undersökningar i Biskopsgården. Bild: Anders Ylander

En attack mot rättsväsendet och samhället

En polis har fallit offer för det brutala vapenvåldet.

ANNONS

Natten till torsdagen avled en polis efter att ha blivit beskjuten i Biskopsgården i Göteborg. En av de som arbetade för att skapa trygghet i området har nu själv blivit offer för det brutala vapenvåld som har spridit sig bland landets miljonprogramsområden.

I skrivande stund är polisen med rätta förtegen om vad som hittills har framkommit i undersökningen. Polisen patrullerade i området eftersom ”det ligger konflikter och pyr” bland kriminella på Hisingen.

LÄS MER:Senaste nytt om polisskjutningen i Göteborg

I Lasse Wierups senaste bok ”Gangsterparadiset” beskrivs hur gängens våldsanvändning ofta sker slumpartat. Ibland är det konkurrens om narkotikamarknaden, men det kan också handla om triviala händelser där någon har uttryckt sig på ett sätt som retat upp andra. Ett av kapitlen handlar om Biskopsgården och där finns en karta med 29 fall av dödligt våld, mord och sprängningar sedan 2012.

ANNONS

LÄS MER:Nu måste Sverige upphöra att vara ett gangsterparadis

Man ska tänka på att de vanliga invånarna i Biskopsgården inte motsätter sig polisens närvaro – tvärtom. ”Polisen är här nästan varje dag och det märks att de flesta av dem är väldigt engagerade i området.” berättar Nadine Issa, 26, i en intervju med Göteborgs-Posten.

GÖTEBORG 2021-07-01 Blommor på en polisbil i Biskopsgården håller en tyst minut förden  polis sköts tills död i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. .
GÖTEBORG 2021-07-01 Blommor på en polisbil i Biskopsgården håller en tyst minut förden polis sköts tills död i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. . Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Medborgarna i utsatta områden uppskattar när staten är stark och har resurser att upprätthålla tryggheten och lagföra brottslingar. När staten och det offentliga inte har makten, tar de kriminella gängen över. Det är oacceptabelt att en polis ska dö i tjänsten på grund av att narkotika och vapen flödar fritt bland de gängkriminella.

Polisens vilja och styrka att lösa mordet förefaller emellertid vara god. Förhoppningsvis ger spaningarna resultat inom kort.

Det finns en bred politisk vilja och enighet om att polis och rättsväsende måste återta ordningen, men detta kommer att ta tid. De segregerade områden har lämnats vind för våg för länge. Detta får vi betala priset för nu.