Harris. Att Kamala Harris blir vice presidentskandidat är i grunden bra för Bidens presidentvalskampanj, men framförallt för amerikansk demokrati.
Harris. Att Kamala Harris blir vice presidentskandidat är i grunden bra för Bidens presidentvalskampanj, men framförallt för amerikansk demokrati. Bild: Paul Sancya

En historisk, kompetent, framtida vice president

Valet av Kamala Harris är bra för USA:s demokrati.

ANNONS

Knappt två veckor efter att hans självvalda deadline löpt ut har Demokraternas presidentkandidat, Joe Biden, tillkännagivit vem som blir vice presidentkandidat i USA-valet i november. Uppdraget faller på Kamala Harris, 55-årig senator från Kalifornien.

Valet kommer knappast som en överraskning, nyhets- och opinionssajten Fivethirtyeight förutsåg att hon skulle få rollen redan i mars i år, men icke desto mindre historiskt. Harris är den första afroamerikanska kvinnan, och dessutom den första med asiatisk påbrå, att bli vice presidentkandidat för något av de två främsta partierna.

Dessutom var Harris den av vice presidentaspiranterna som var mest kompetent. Hon är senator för USA:s folkrikaste delstat och har tidigare varit justitieminister för delstaten. Trots att hon ställde upp i och hoppade av presidentvalskampanjen tidigare i år är det därför svårt att ifrågasätta hennes möjligheter att vinna val.

ANNONS

Men kommer hon ens ha så stor påverkan på Bidens chanser att vinna valet? Troligen inte. Tidigare forskning tyder på att valet av vice presidentskandidat inte är avgörande för valresultatet.

Vissa menar ändå att valet av Harris var viktigt eftersom det kan få väljargruppen afroamerikaner att rösta i högre utsträckning, särskilt avgörande i swing-delstaterstater som Florida och Michigan. Men den förhoppningen bygger på den rätt missvisande idén att svarta amerikaner inte röstar. Väljargruppen röstar i ungefär lika hög grad som majoritetsbefolkningen, och i betydligt högre grad än andra minoritetsgrupper.

När Barack Obama valdes och omvaldes till president, 2008 och 2012, röstade visserligen rekordmånga afroamerikaner, men för att komma upp i sådana nivåer behövs troligen ett så pass historiskt val som att – i ett land där svarta i sekel har fråntagits möjligheter till politiskt inflytande – välja in den första svarta presidenten någonsin. Och det har ju redan skett.

En viktig kritik mot Harris – som aktualiserats i och med polisvåld och protester – gäller hennes roll som åklagare och justitieminister i Kalifornien. Kommande politisk debatt kommer att sätta tryck på Harris att stå till svars för hur hon medverkade i det rättssystem som på många sätt är orättvist mot minoriteter.

ANNONS

Men det trycket är positivt för amerikansk demokrati. Det faktum att Harris på senare tid har varit tydlig i sin vilja att förändra kommer att kunna leda till trovärdig och välbehövd reformpolitik.

I slutändan är därför Harris ett klokt val. Harris liknar Biden ideologiskt, kommer troligen inte att förändra – och i varje fall inte försämra – hans chanser att väljas, och är den mest kompetenta av dem som Biden velade mellan. En Biden-Harrisvalsedel kommer att vara bra för USA:s demokrati.

ANNONS