misshandel - en knuten näve, kvinna i bakgrunden - genrebild

En jämlik man slår inte sin partner

Hårdare lagar och straff och fler kvinnojourer i all ära. Men grogrunden för våld och övergrepp är dålig kvinnosyn – så ännu viktigare är att arbeta för ett mer jämlikt samhälle.

ANNONS

Inte sedan #metoo hösten 2017 har mäns våld mot kvinnor legat så högt i medvetandet som nu. Priset för att saken skulle högt upp på agendan var högt. De senaste tre veckorna har fem kvinnor i Sverige dödats av män, ofta av en man de hade eller haft en relation till. I Uddevalla är minnet efter Wilma Anderssons fruktansvärda öda fortfarande starkt. Vi har dessutom övergreppen i Paradise Hotel starkt på näthinnan, där en Uddevallakvinna utsattes för vad som tycks vara sexuella övergrepp under pågående filminspelning, utan att de ansvariga polisanmälde.

Den psykiska ohälsan har ökat under pandemin, det råder det inga tvivel om. Uddevalla och många andra kommuner har man jobbat med att lyfta frågan om våld i nära relationer. Och utan kvinnojourerna runt om i landet skulle helt klart många fler kvinnor ha blivit mördade under åren. Tack vare kvinnojourerna har de kunnat få skydd och hjälpa att ta sig ur den destruktiva relationen. Så arbetet i dessa är utan tvekan livsviktigt.

ANNONS

En undersökning som helt nyligen gjorts av Expressen/Sifo visar att en av tio kvinnor under 50 år blivit utsatta för våld eller känt sig rädda för våld. Det visar att Sverige helt misslyckats med att vara ett samhälle där kvinnor kan känna sig trygga.

Som jag skrev tidigare i vår – det är en stor fara att vi lite till mans bagatelliserar våld och övergrepp inom hemmets fyra väggar. Överfallsvåldtäkter utomhus får större uppmärksamhet, trots att risken för våld och våldtäkt mycket större i det egna hemmet enligt all statistik.

Allt det som föreslås för att komma till bukt med mäns övergrepp mot kvinnor är så klart bra – bättre skydd för utsatta kvinnor, kampanjer för upplysning, hårdare straff och tuffare lagar. Det är viktigt att samhället signalerar att vi inte accepterar våld i nära relationer.

Men det viktigaste av allt tror jag ändå är ökad jämställdhet. Där måste vi storsatsa! Grogrunden för våld och övergrepp är dålig kvinnosyn. Den dagen när män och kvinnor delar ansvar för hushåll och barn på ett självklart och jämlikt sätt kommer mycket av våldet försvinna. Ju fler män som tar ut halva föräldraledigheten, ju stabilare förhållanden och ju mindre våld. En man som tycker att kvinnan är en jämlike varken slår eller våldtar. Det är min fasta övertygelse.

ANNONS