Liberal riktning. Centerpartiets student- och ungdomsförbund driver på för liberal politik. Förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund Caroline von Seth.
Liberal riktning. Centerpartiets student- och ungdomsförbund driver på för liberal politik. Förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund Caroline von Seth. Bild: Kicki Nilsson/TT

Elin Larsson: En liberal framtid är att vänta för Centerpartiet

Centerpartiet har precis avslutat sin stämma. Efter att helgen nu är slut och stämman kan summeras, står student- och ungdomsförbunden som de stora vinnarna.

ANNONS
|

Partistämman var viktig för Centerpartiet. Inte bara för att man plågas av dåliga siffror i opinionsmätningar och har en ny partiledare i Muharrem Demirok som har haft svårt att nå ut, utan också för att ny politik ger C chansen att positionera sig där man vill vara och erbjuda nya politiska alternativ. Det verkar finnas en rädsla för att partiet ska gå mer åt Socialdemokraterna men ser man på politiken som har beslutats på stämman så är Centerpartiets framtid ljus och liberal.

För det som dröjer sig kvar från årets partistämma är inte enbart den beslutna politiken utan vilka som har drivit fram den. För årets stämma kan inga andra än Centerstudenter (CS) och Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) tillskrivas de stora framgångarna. Det ska inte ses som ett svaghetstecken för partiledningen utan som en styrka för hela rörelsen. För första gången på länge gick det att ana en partiledning som var ganska okej med att kompromissa med ombuden men också okej med att förlora i vissa frågor.

ANNONS

Utredning om aktiv dödshjälp, sänkt ålder på Systembolaget, konsumtionsrum, nej till sockerskatt, nej till porrfilter, ja till fler kärnkraftreaktorer och ja till att utreda euro är bara några av de exempel på politik som klubbades i helgen där student- och ungdomsförbunden varit drivande i flera år. I vissa av frågorna hade de partiledningen med sig, i andra lyckades man mobilisera mot partiledningen.

Framförallt kan det vara förnedrande att inse att partiet springer ifrån en

Under helgen har det talats drömmande om partiets fornstora dagar. När Fälldin tog ställning mot kärnkraft på 70-talet eller när Olof Johansson visade princip och lämnade regeringen på 90-talet. Förändring kan vara förnedring men framförallt kan det vara förnedrande att inse att partiet springer ifrån en, att det har varit en helt annan generation än ens egen som har varit med och varit drivande i att ta ställning. Många är de unga som sliter hårt för att få sina moderpartier i mer liberal riktning.

I sin bok Också Annie (Forum, 2023) berättar Lööf, utan att specificera exakt vilka, att hon ångrar de motioner hon la som yngre riksdagsledamot när hon enligt egen utsago såg allt lite mer svart och vitt. Det är synd att ångra motioner man har lagt utifrån sin dåvarande övertygelse istället för att stå upp för att man tidigare har tyckt någonting och sedan har ändrat sig. Inte sällan växer de unga från student- och ungdomsförbunden upp och blir partister som sedan försvarar partilinjen. Förhoppningsvis har helgens stämma bäddat för något annat för både de unga medlemmarna som brinner för sin övertygelse, och för de äldre som kämpar med att förena nya tider med sitt gamla arv.

ANNONS

Demirok leder ett parti som varit toppstyrt under större delen av 2000-talet. Det kommer inte att vända på ett halvår utan kommer att ta tid. Att ge utrymme för andra att föra partiet i en mer liberal riktning är en stor förändring mot hur det var under Lööfs tid. Det är en styrka att inte kväva motståndarens förslag utan istället låta debatten och politikutvecklingen blomstra, även om förslagen kommer från det yngre gardet.

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS