Statsminister Magdalena Andersson (S) under riksdagens partiledardebatt på onsdagsmorgonen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) under riksdagens partiledardebatt på onsdagsmorgonen. Bild: Anders Wiklund/TT

Joakim Broman: En regering som hukar inför problemen

Partiledardebatten illustrerade regeringens reaktiva hållning inför såväl Ryssland, coronaviruset och elpriserna.

ANNONS
|

Det saknades inte ämnen när valårets första partiledardebatt inleddes i riksdagen på onsdagsmorgonen 12 januari. För första gången sedan pandemins början finns en tydlig opposition mot coronapolitiken; tidigare under veckan motsatte sig Liberalerna regeringens nya restriktioner. Under debatten meddelade Jimmie Åkesson (SD) att partiet anmäler statsminister Magdalena Andersson (S), som man menar har överskridit pandemilagens befogenheter, till konstitutionsutskottet.

De rekordhöga elpriserna upptog förstås också en stor del av debatten. Socialdemokraterna är märkbart pressade av situationen, och uttalanden om att folk borde ha bundit sina elavtal har knappast hjälpt S. Bara någon timme innan debatten började presenterade regeringen ett bidrag till de hushåll som drabbats av höga elpriser.

ANNONS

Vänsterpartiets lösning i frågan är att sluta exportera svensk el – "Vänsterpartiet kabelklipparna” som Liberalernas Johan Pehrson uttryckte det – vilket kritiserades av nästan samtliga övriga partier. Det är naturligtvis en märklig idé att vi ska bli en isolerad ö i Europas elsystem, men Nooshi Dadgostar (V) var säkert nöjd över att debatten kretsade kring hennes förslag.

En viktig anledning till de höga priserna är Europas beroende av naturgas för uppvärmning, något som Rysslands president Vladimir Putin inte varit sen att utnyttja. Utöver att begränsa gasexporten för att pressa fram ett godkännande av gasledningen Nord Stream 2 har Ryssland agerat aggressivt på den säkerhetspolitiska arenan. Samtidigt som Ryssland hotar att invadera Ukraina med truppförflyttningar har man krävt en ny säkerhetspolitisk ordning med stopp för Nato-anslutningar.

Att det ska fördömas, och att Sverige såväl som Ukraina ska vara fria att välja sin egen väg, råder det enighet om i riksdagen. Men flera partier har utestående frågor att besvara.

Magdalena Andersson påstod att det skulle undergräva den säkerhetspolitiska stabiliteten att följa Finlands exempel och begära en option för ett svensk Nato-medlemskap. Jimmie Åkesson ville inte svara på Annie Lööfs (C) fråga om varför SD på sin hemsida skriver om "balans mellan stormakterna”. I båda fallen en sorts underdånig Kalla kriget-retorik, där Sverige helst ska vara neutralt och tystlåtet.

ANNONS

Istället för att huka under stormakterna borde statsministern ta sina egna ord på allvar, och visa med handling att alla länder har rätt att välja säkerhetspolitisk väg och samarbeten. Sverige skulle må bra av mer handlingskraft, och mindre reaktiv krishantering. Det gäller i såväl utrikespolitiken som i coronahanteringen och energisystemet.

ANNONS