Gruppfotografering av nya regeringen på Lejonbackens terrass vid Stockholms slott med riksdagshuset i bakgrunden.
Måste vara mer generös mot kommunerna. Ulf Kristerssons regering. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lars Bäckström: En regering som inte agerar har inte framtiden för sig

Pengar till skola, äldreomsorg och sjukvård pressar inte upp inflationen. Därför måste regeringen föreslå mer pengar till kommunerna i höstens budget.

ANNONS
|

Sköna maj välkommen tänkte många av oss i helgen. För några var det första maj med röda fanor. Men det var lite svalt. Våra valda kommunpolitiker har det däremot svettigt. De arbetar just nu med kommunens budget för 2024. Det är besvärligt för de flesta kommunerna. I Uddevalla funderade man för några veckor sedan att dra in bidragen till bildningsförbunden. Men det blev för stort motstånd.

Det svåra med budgetarbete är, att nästan alla säger nej, både till besparingar och ökade inkomster. Det är lite konstigt att alla gamla utgifter, är bättre än alla nya. Mycket av utgifterna för kommuner och regioner bestäms av riksdagen. Regeringen föreslog i budgeten för 2023, 161,9 miljarder kronor i statsbidrag till kommuner och regioner. Oppositionen ville öka: S +6 miljarder, C +0,6 miljarder, MP +14 miljarder, V +24 miljarder kr. Riksdagen antog regeringens förslag.

ANNONS

Sveriges Kommuner och Regioner, redovisade i december 2022, en prognos som sa att kommunerna går mot underskott på 24 miljarder 2023. Året därpå minskar underskotten till 5 miljarder. För regionerna, underskott med 11 miljarder 2023 och 24 ett minus på 19 miljarder.

Den 17 april lade regeringen sin vårbudget. Den var tunn tyckte många. Faktum är dock att regeringen inte ska lägga någon vårbudget. När budgetreglerna beslöts på 90-talet, innebar det att riksdagen bara skulle ta ett budgetbeslut. På våren skulle regeringen endast föreslå sådana ändringar som var absolut nödvändiga. Så om ”vårbudgeten” är tunn följer regeringen faktiskt bara budgetprinciperna.

Pengar till skola, äldreomsorg och sjukvård pressar inte upp inflationen

Det fanns ett undantag. Det var att regering och riksdag borde ge kommunerna besked på våren om vad de kan vänta sig för nästa år. Regeringens besked våren 2023 var: inga nya pengar för år 2024. Om regeringen står fast vid sitt besked i höstens budget kommer nästa år bli tufft för kommunerna. Och än värre för barn, gamla och sjuka.

Regeringen kan då sannolikt se fram mot en fallande opinion och ett ännu tuffare val 2026. En gång på 90-talet sa en ledande moderat, till mig, efter ett förlorat val: ”Vi förlorade valet på kommunerna. Vi ska aldrig ha mindre till kommunerna än vänstersidan.” Moderaterna höll länge den linjen i opposition. De vann valet 2006. Jag tror inte de vill förlora valet 2026. Jag tror att regeringen kommer att föreslå mer pengar till kommunerna i höstens budget.

ANNONS

Pengar till skola, äldreomsorg och sjukvård pressar inte upp inflationen. Löneavtalen för 2024 är klara. Sverige har råd. Sveriges statsskuld, bruttoskuld enligt EU:s regler är bland de lägsta i unionen. Sveriges skuld är 33 procent av BNP. Genomsnittet i EU är 84 procent. För länder inom Euron är skulden 91,6 procent.

Regeringen säger att de funderar att i höst föreslå sänkta skatter för 2024. Sänkt moms ökar inte inflationen, tvärtom. Sänkt skatt på inkomster, anses driva inflation. Men jobbskatteavdrag på låga löner kan vara ett stöd för ekonomiskt utsatta och lite kompensera för sänkta reallöner. I december hade reallönerna minskat med 7 procent. Med inflation och avtalen kan reallönerna falla tillbaka till 2013 års nivå. Regeringen kan handla. Förre finansminister Feldt (S) skrev en gång om sina kollegor: ”Det verkade som om de tyckte att en bra dag, var en dag då inget hänt.” Den S-regeringen förlorade valet 1991. En regering som inte agerar har inte framtiden för sig.

Riksbanken höjde räntan med 0,5 procentenheter 26 april. Två av direktionens sex ledamöter reserverade sig. Höjningen gör det ännu svårare för byggandet och köpare av bostäder. I valet sa M att amorteringskravet borde bort. Att nu hålla kvar kravet tycks mig närmast stolligt.

ANNONS

ANNONS