Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm. Han avgår och talmannen tar därmed vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm. Han avgår och talmannen tar därmed vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ. Bild: Stina Stjernkvist/TT

En runda till för Stefan Löfven

Det förväntade historiska beslutet uteblev. Stefan Löfven valde att inleda nya talmansrundor istället för att kalla till ett extra val.

ANNONS

Det började mest som en missnöjesyttring. Vänsterpartiet protesterade mot en utredning som föreslog marknadsprissättning av nybyggda hyreslägenheter. Att vänta på en proposition skulle vara för sent eftersom det skulle komma så nära inpå valet. Vänsterpartiet har inte tillräckligt många röster för att driva igenom en misstroendevotering, men då tog Sverigedemokraterna istället initiativet. Då var snöbollen i rullning. Kristdemokraterna och Moderaterna stödde de övriga partierna och förra måndagen var det ett faktum: regeringen hade fallit.

Ett avgörande beslut togs av Liberalerna efter voteringen, då Nyamko Sabuni utropade att Januariavtalet hade fallit. I själva verket var det Liberalernas ensidiga uppsägning, voteringen var en ursäkt att fullfölja den process som partiledaren Nyamko Sabuni hade startat under våren.

ANNONS

Centerpartiet vill inte budgetförhandla med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Liberalerna vill rösta för Ulf Kristersson i en statsministeromröstning. Inga förhandlingsutspel i medierna lockade något parti att rucka på sina positioner. Liberalerna ville inte lockas av Centerpartiet att förhandla ett nytt avtal. Vänsterpartiet kunde inte locka Centerpartiet till en budgetförhandling.

Eftersom budgetsamarbetet i Januaripartierna har fallit, är risken stor att en M-KD (kanske plus L?) skulle få stöd av SD. Då skulle det bli ytterligare ett nederlag för Löfven och landet styras av ”en servettskiss” en gång till.

Det ska krävas mycket till för att en socialdemokratisk statsminister ska kasta in handduken och kalla till ett extra val. Senaste gången Sverige hade ett extra val var 1958. Då hade Tage Erlander (S) förlorat en omröstning om pensionssystemet i andra kammaren och han hade redan på förhand sagt att en förlust innebär extra val. Skillnaden var att det valet kom mitt i mandatperioden. Ett extra val i år skulle komma endast ett år före ordinarie val. Dessutom i en pandemi som fortfarande måste hanteras i höst. Det menade statsministern var så dåligt att han tog det något oväntade beslutet att låta talmannen undersöka förutsättningarna för att en ny regeringen ska kunna tillträda. Stefan Löfven leder alltså nu en expeditionsministär.

ANNONS

2018 års valresultat är ovanligt knivigt. Alliansen förlorade mot de rödgröna med ett mandat. Mellan C, V, MP och S kontra L, M, KD och SD är skillnaden också bara ett mandat. Dessutom har riksdagen två vildar – Emma Carlsson Löfdahl (fd L) och Amineh Kakabaveh (fd V) – en riksdagsledamot som är sjukskriven – Sara Heikkinen Breitholtz (S) – samt en ledamot som har fronderat mot partilinjen i regeringsfrågan – Helena Lindahl (C). Det talar för att vid en skarp omröstning kan inte C, V, MP och C stoppa Ulf Kristersson (M) vid en statsministeromröstning.

Riksdagens talman Andreas Norlén kommer att öka takten i rundorna.
Riksdagens talman Andreas Norlén kommer att öka takten i rundorna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ett extra val hade inneburit att Stefan Löfven hade varit kvar vid makten i några månader till, utan de restriktioner som en expeditionsministär har. Men risken finns att resultatet hade blivit en majoritet för M, KD och SD. Socialdemokraterna hade då varit helt förpassade till en oppositionsroll som rimmar illa med partiets självbild. Då kanske det är bättre ur Socialdemokraternas synvinkel att Ulf Kristersson får försöka regera med 2018 års parlamentariska läge. Hellre lite makt än ingen.

Nu väntar nya talmansrundor. Andreas Norlén har varit tydlig med att en ny process kommer att gå fort. Det kommer inte att ta 134 dagar innan en ny regering är på plats. Nu återstår att se hur en sådan kommer att se ut och hur stabil den blir.

ANNONS