Kyligt. Elpriset stiger i takt med kylan, och Sverige har inte längre tillräckligt med planerbar kraft för att täcka upp behovet.
Kyligt. Elpriset stiger i takt med kylan, och Sverige har inte längre tillräckligt med planerbar kraft för att täcka upp behovet. Bild: Mats Andersson/TT

Ida Arnstedt: En vargavinter för elsystemet

Den planerbara elproduktion som ska väga upp när den väderberoende elen tillfälligt minskar har blivit allt mindre.

ANNONS

Måndagen 29 november blev elpriset det högsta sedan 2011, då Sverige delades in i fyra prisområden. Den kalla vintern har gjort att efterfrågan på el har ökat, men den svenska elproduktionen räcker inte till.

Karlshamnsverket i Blekinge står nu återigen redo att börja elda olja för att Sverige ska klara elförsörjningen. När verket var igång i september eldades 140 000 liter olja i timmen. I januari kan vi förvänta oss både frostigt väder och höga elräkningar, men den nuvarande energipolitiken riskerar även att leda till frostiga relationer med våra grannländer.

Sverige har länge varit känt för sin nästan helt fossilfria elproduktion. Vindkraft, vattenkraft och kärnkraft är fossilfria kraftslag som ska samspela för att säkerställa att det alltid finns en tillräckligt hög elproduktion. Vattenkraft och kärnkraft, som båda är planerbara, ska väga upp och balansera den väderberoende vindkraften. Men den här vintern har det blivit allt för tydligt att systemet inte längre fungerar som tänkt. Nu importerar Sverige el och de redan höga elpriserna fortsätter att öka. I snitt låg priset kring 2 kronor per kilowattimme i måndags (29/11) men under en enskild timme låg det på över 4 kronor i södra Sverige.

ANNONS

Det finns flera orsaker till elpriserna. I DN (29/11) förklarar Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering vid Vattenfall, att det bland annat blåser mindre än vanligt och att det pågår isläggning på älvarna. Varken vindkraft eller vattenkraft kan därför utnyttjas till sin fulla kapacitet. Även de höga gas- och bränslepriserna och situationen i grannländerna vi importerar från påverkar priserna.

Samtidigt går det inte att bortse från att Sverige har stängt ned fyra av tio kärnkraftsreaktorer sedan 2011. Den planerbara elproduktion som ska väga upp när den väderberoende elen tillfälligt minskar har blivit allt mindre. Eftersom de nedlagda kärnkraftreaktorerna låg i södra Sverige har det dessutom skapat en ojämn elproduktion i landet. Elen måste nu överföras från vattenkraften i norr till de södra delarna av landet, men överföringskapaciteten är inte tillräckligt utbyggd, och begränsas därtill av att det inte finns planerbar kraft som kan balansera nätet.

Nu har Svenska kraftnät (Svk) flaggat för att man från och med första januari inte kan exportera till övriga Norden i samma utsträckning, och Norge anklagar Sverige för att redan ha strypt elen. Överföringen av el inom Sverige har gjort att ledningarna blivit fullt belastade och Svk måste därför skära ner på flödena till och från länderna. Efter beskedet har kritiken från våra grannländer varit hård, särskilt från Norge som nyligen meddelade att de kommer minska sin elkapacitet från södra Norge till Västsverige. Därmed minskar också en viktig källa till elimport.

ANNONS

Sveriges politiker kan inte påverka att vinden slutar blåsa, eller att vattnet i älvarna fryser till is. De kan inte heller påverka hur andra länders elproduktion ser ut. Däremot har de en skyldighet att säkerställa att Sverige har tillräckligt med planerbar elproduktion och att det finns tillräcklig med kapacitet för att täcka behovet och säkra överföringskapaciteten inom landet. Annars kan det bli riktigt bistra vintrar framöver.

ANNONS