EU behöver Alexander Stubb

Karin Pihl: En pragmatiskt sinnad liberal är vad som behövs för att föra EU framåt.

ANNONS

Vem tar över efter Juncker? Nästa år väntar en maktrokad i Bryssel.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska lämna sitt ämbete hösten 2019. Den som tar över makten som ledare för EU:s “regering” kommer att ha stor påverkan på utvecklingen i Europa i en tid då EU står inför stora förändringar.

En favoritkandidat kommer från Finland och heter Alexander Stubb. Han ställer upp till att bli en så kallad spetskandidat för den konservativa Europaparlamentsgruppen EPP. Det är glädjande. EU behöver en person som Stubb.

Men vem är han? I Sverige är Alexander Stubb kanske mest känd för att ha varit Finlands finansminister och statsminister. Dessutom har han varit utrikes- och EU-minister. Att ha erfarenhet av att leda ett land är bra, eftersom man då har förståelse för relationen mellan ett medlemsland och EU. Men han är också gammal i gemet i den europeiska politiken.

ANNONS

Mellan 2004 och 2008 var han ledamot i Europaparlamentet. Han har också varit rådgivare åt den tidigare kommissionsordföranden Romano Prodi. Med ett ben i den nationella politiken i Finland och ett i Europapolitiken är han väl lämpad för uppgiften som kommissionsordförande.

Stubb går till val på att försvara europeiska värderingar. Det kan man göra på olika sätt. Den nuvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker har knappast gjort sig känd för att vara ödmjuk och konstruktiv inför de värderingsmässiga konflikter som finns inom unionen. Hans melodi har varit att sätta hårt mot hårt. Det har dessvärre enbart lett till ett ökat EU-motstånd i länder som Polen och Ungern.

Kanske kan en pragmatisk finländare sköta de interna relationerna bättre. Stubb är tydlig med sina värderingar men verkar förstå att man behöver ett nyktert förhållningssätt för att sy ihop relationen öst-väst, samtidigt som man inte tummar på värden som rör den liberala demokratin.

“Det finns en legitim rädsla som folk har som har att göra med migration, teknologisk eller digital revolution eller framtiden för arbete. Det är rädslor som måste bemötas innan det är för sent”, sa han under sin presskonferens. Han framhöll också att de etablerade partierna i Finland haft en framgångsrik strategi för att handskas med EU-kritiska populister. Strategin att “krama ihjäl” Sannfinländarna, genom att låta dem axla politiskt ansvar, har hejdat partiets framgångar i opinionen.

ANNONS

Dessutom har partiet slagits itu efter interna stridigheter mellan en radikalare gruppering och supportrar till den tidigare partiledaren Timo Soini.

Hur stora chanser har Alexander Stubb att bli EU-kommissionens nya ordförande? Den konservativa gruppen är EU-parlamentets största, vilket ger ett försprång. Men det är långtifrån självklart att Stubb blir vald av EPP. Han har konkurrens främst från tyska Manfred Weber, som stöds av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. En pragmatiskt sinnad liberal är dock vad som behövs för att föra EU framåt.