Ljungskile folkhögskola
Ljungskile folkhögskola Bild: Lasse Edwartz

Stefan Edman: Evert, 98 började sin nya resa – i folkhögskolan!

Evert är socialdemokrat, men av ”frisinnat” slag, präglad av den öppna, sociala, ekumeniska kristendom som även varit kärnan i Ljungskile folkhögskolas ideologi genom de hundra åren.

ANNONS
|

KRÖNIKA • Förra helgen var det hundraårsfest för Bohusläns och en av Sveriges största folkhögskolor. På scen i Ljungskile satt bland annat Evert Svensson, nästan årsbarn med skolan. Han är den tidigt faderlöse pojken från det lilla torpet på Vättlefjäll som tjänade dräng på olika bondgårdar. Men som hösten 1943 trampar hela vägen till Ytterby station, löser biljett för sig och cykeln på tåget till Ljungskile – och börjar resan mot ett nytt liv. Efter folkhögskolestudierna läser han till socionom. Från 1957 är han riksdagsledamot på Bohusbänken - i 34 år!

Evert Svensson vid 90-årsjubileet. (arkivbild)
Evert Svensson vid 90-årsjubileet. (arkivbild) Bild: Ronny B Nilsson

Evert, född 1925, är unik. Klarsynt och rik på erfarenheter efter ett långt liv i politiskt arbete för den sociala välfärd som länge gjorde Sverige världsberömt (men som nu dessvärre monteras ned). I samtalet i söndags med Jan Lindvall, initiativtagare till skolans journalistlinje, berättade han om visionen som fortfarande brinner i hans hjärta: Ett rättfärdigt Sverige, solidariskt med världens fattiga och utsatta. Vi fick också höra om hur han i sista stund skickade in – det enda, skulle det visa sig – förslag som ledde till att Nobels fredspris år 1964 gick till Martin Luther King.

ANNONS

För Evert är ett fortsatt starkt stöd till folkbildning och folkrörelser helt avgörande

Evert och 100-årsjubileet blir nog förstasida och ett uppslag i Bladet, tänkte jag. Men vår lokaltidning var överraskande nog inte på plats. Synd. Men ännu inte för sent om man vill skildra Sveriges moderna utveckling med hjälp av en person som själv i högsta grad bidragit till den. Svensson i Kungälv är en av få nu levande politiker som fört samtal med legendariska Tage Erlander och Ernst Wigforss. Och som kan berätta om det dramatiska ögonblicket 14 maj 1958 när riksdagen fattade beslut om ATP, allmänna tjänstepensionen. För Evert är ett fortsatt starkt stöd till folkbildning och folkrörelser helt avgörande i kampen för demokratin. Och för många människor som på detta sätt får utbildning, kultur, självförtroende och ett hopp för framtiden. På 1980-talet var han personligen engagerad i att rädda Ljungskile folkhögskola från ett förslag som – om det klubbats av riksdagen – skulle lett till allvarlig kris.

Jan Lindvall, lärare på Ljungskile folkhögskola. (arkivbild)
Jan Lindvall, lärare på Ljungskile folkhögskola. (arkivbild) Bild: Lasse Edwartz

Evert är socialdemokrat, men av ”frisinnat” slag, präglad av den öppna, sociala, ekumeniska kristendom som även varit kärnan i Ljungskile folkhögskolas ideologi genom de hundra åren. De unga imponerande grundarna – Birger-Magnus och Märta Hellerstedt och Waldemar Svensson – var frisinnade liberaler med kristen humanism som bålverk mot allsköns religiös och politisk sekterism.

ANNONS

Jag skulle önska att tre av dagens partiledare fick träffa och lära av 98-årige Evert: Magdalena Andersson (S) som måste få sitt parti att praktisera idéarvet om solidaritet och rättvisa. Johan Pehrsson (L) och Ebba Busch (KD) som genom Tidöavtalet med Sverigedemokraterna devalverat sina partiers ideologier, det liberala respektive kristet socialkonservativa budskapet. Sådant som tidigare attraherat inte minst många människor här i Bohuslän.

ANNONS