President Donald Trump med John Bolton samt CIA-chefen Gina Haspel
President Donald Trump med John Bolton samt CIA-chefen Gina Haspel Bild: Shealah Craighead

För Trump är okunnighet en styrka

John Boltons kritik avskräcker knappast Donald Trumps kärnväljare

ANNONS
|

“Jag tycker inte att han platsar som president. Han saknar kompetensen för jobbet. Jag tänker inte rösta på honom i november”, säger John Bolton, Donald Trumps före detta säkerhetsrådgivare, i en intervju med ABC News. I sin bok, “The Room Where It Happened” (utgiven 23/6) beskriver han Trump som naiv, farlig och lögnare.

Det är inga lätta anklagelser, men det är anklagelser som det amerikanska folket numera är vana vid. Före detta medarbetare, journalister och experter har de senaste åren i olika ordalag beskrivit administrationen som inkompetent och katastrofal. Den bilden bekräftar Bolton. Han avslöjar att Trump inte värjer sig för att be diktatorer om personliga tjänster, att han inte visste att Storbritannien var en kärnvapenmakt och att han trodde att Finland var en del av Ryssland. Liknande okunskap har avslöjats och kritiserats tidigare, som när han uttalade landet “Nepal” som ‘nipple’.

ANNONS

Bolton är dessutom tydlig med att Trump försökte villkora bistånd till Ukraina mot att de lämnade ut information som skulle skada Joe Biden, Trumps motkandidat i presidentvalet. Just dessa anklagelser ledde till att Trump ställdes inför riksrätt i vintras, men då vägrade Bolton att vittna mot honom. Att han kommer med dessa avslöjanden först nu är förstås frustrerande för många Trump-kritiker.

Samtidigt är en del positiva till att boken i varje fall kommer i god tid före presidentvalet i november. Kanske kommer avslöjandena en gång för alla att avskräcka väljare från att rösta på Trump. När väljarna får reda på vilken katastrof administrationen är, kan de ju knappast med gott samvete rösta på honom igen. Så lyder resonemangen. Men problemet är inte att väljarna inte känner till Trumps okunskap eller kontroverser. Problemet är att de inte bryr sig. En dryg fjärdedel av alla amerikaner vet själva inte ens att Nepal ligger i Asien och när Trump hånas för sin okunskap om Europa är det sannolikt många som själva känner sig hånade.

Den – ofta hånfulla – kritiken mot presidentens okunskap i utrikesfrågor kan alltså lika gärna spela honom i händerna. Presidenten kan använda precis samma retorik som präglade hans förra presidentvalskampanj: medierna och eliten är emot honom och den eliten innefattar numera en hel del republikaner.

ANNONS

Därför räcker det nu. Det behövs inga fler böcker som avslöjar att Trump är en dålig president. För de som tror på Trump förstärker det bara bilden av att presidenten är originell och nytänkande. Det som behövs är att övertyga väljarna om att Joe Biden skulle göra jobbet bättre.

Länkar

Boltons intervju med ABC

Tidigare kritik mot Trump

Enkätundersökning av amerikaners kunskap om omvärlden

Viktig Trump-kritiker med förhoppning om att detta ska stjälpa Trump i valet

ANNONS