Håller hög vänsterprofil. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) anländer till tisdagens pressträff.
Håller hög vänsterprofil. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) anländer till tisdagens pressträff. Bild: Henrik Montgomery/TT

Garanterat oppositionell

Nooshi Dadgostar (V) skramlar antagligen med en tom tunna, vilket Jonas Sjöstedt gjorde även i höstas. Men det ligger i Vänsterpartiets intresse att göra det. [UPPDATERAD]

ANNONS

På tisdagens förmiddag stod Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar och gav ett ultimatum till regeringen. Släng utredningsförslaget om hyressättning i nyproduktion i papperskorgen och inled förhandlingar med Hyresgästföreningen om eventuella förändringar i hyreslagstiftningen eller bostadspolitiken.

Jonas Sjöstedt gjorde exakt samma sak i oktober 2020 när utredningen om LAS hade presenterats. Sjöstedt lovade extraval om utredningens förslag blev verklighet. Då liksom nu skramlar Vänsterpartiet med en tom tunna. Vänsterpartiet saknar parlamentarisk kraft för att väcka misstroendeomröstning (35 mandat). Vänsterpartiet vill egentligen inte vara med om att på något sätt ge Ulf Kristersson statsministerposten. Inte heller tycker Vänsterpartiet om att eventuellt enbart få Sverigedemokraterna med sig i ett stöd om misstroendeomröstning.

ANNONS

Men det kan löna sig på andra sätt att skramla. Genom att ställa ultimatum skärper man sin oppositionsprofil. Att man väljer att rikta in sig på hyreslagstiftningen, en klassisk höger-vänsterfråga, gör att man skärper vänsterprofilen. Utspelet inger därmed energi och kraft i de egna leden. Entusiasmen hos medlemmar och anhängare växer. Genom svartmålningen av allt som kan likna marknadshyror räknar de med att vinna väljare bland hyresgäster.

Problemet för Vänsterpartiet är att svänga politiken åt vänster och samtidigt få stöd från högern för att avsätta regeringen. Moderaterna och Kristdemokraterna är naturligtvis inte intresserade av att avsätta Stefan Löfven för att se honom återkomma som statsminister, men utan en proposition om ändringar i bostadspolitiken som går i samma riktning som högerpartierna eftersträvar. Detta vore å andra sidan exakt vad Vänsterpartiet eftersträvar.

Ulf Kristersson vill rimligtvis inte bjuda Nooshi Dadgostar på en sakpolitisk seger samtidigt som Nooshi Dadgostar inte vill se Ulf Kristersson som statsminister. Därför är det nog inte troligt att det blir regeringskris eller extraval. Det återstår dock att se vad som händer på torsdag.

Vänsterpartiet spelar ett högt spel. Om det blir extraval i höst riskerar partiet att få all skuld för att så sker. Det är inte säkert att väljarna belönar ett sådant beteende. Tvärtom finns en risk (eller chans) att Ulf Kristersson kan få en bekväm parlamentarisk ställning och tillträda som statsminister. Då kan han också möta väljarna igen år 2022 med den styrkepositionen.

ANNONS

Får inte Vänsterpartiet med sig något annat parti kommer de att förlora sakpolitiskt och parlamentariskt. Men då kan partiet göra det med den röda flaggan i topp. Därför kan det löna sig att återigen skramla med den tomma tunnan.

***

Under eftermiddagen kommenterar Morgan Johansson (S) Vänsterpartiets utspel. Han menar att det faktiskt inte finns något regeringsförslag i frågan. Utredningen ska ut på remiss och en proposition kommer förmodligen inte i år. Hyresgästföreningen är en självklar remissinstans och Johansson har en tät dialog med Hyresgästföreningen. Dessutom menar Morgan Johansson att man måste samarbeta om alla saker i Januariavtalet, både de saker man uppskattar och inte uppskattar. Det finns inget avtal med Vänsterpartiet, förhandlingar sker med Centern och Liberalerna. Johansson upplever inte att Vänsterpartiet har en plan. Regeringen förefaller alltså avvakta och syna Vänsterpartiets kort. De måste visas på torsdag.

ANNONS