Demonstration. På flera platser i USA protesterade människor i helgen mot Högsta domstolens beslut.
Demonstration. På flera platser i USA protesterade människor i helgen mot Högsta domstolens beslut. Bild: Jon Durr

Malin Lernfelt: Ge aborträtten grundlagsskydd

Det som skett i USA visar att kvinnors reproduktiva rättigheter aldrig kan tas för givna.

ANNONS

Sedan ett par dagar tillbaka är abort förbjudet i de amerikanska delstaterna Missouri, Arkansas och Oklahoma. Undantag görs inte ens för den flicka eller kvinna som blivit gravid efter att ha utsatts för incest eller våldtäkt. I Missouri kan den som avslutar en graviditet hädanefter straffas med fängelse i mellan 5 och 15 år. Att jämföra med våldtäktsmän som riskerar upp till 7 års fängelse. Inom kort planerar dessutom ett stort antal andra stater att följa efter och miljontals amerikanska kvinnors rätt att bestämma över sin egen reproduktiva hälsa tas ifrån dem.

Abortförbuden är en följd av att en majoritet av domarna i USA:s Högsta domstol fredagen den 24 juni röstade för att riva upp den nästan 50 år gamla domen "Roe mot Wade" som sedan 1970-talet upprätthållit aborträtten på federal nivå. Nu öppnas upp för konservativt styrda delstater med misogyna lagstiftare att med ett pennstreck ta ifrån kvinnor vad som borde vara självklara mänskliga rättigheter. Flera stater, bland annat de redan nämnda, hade redan på förhand förberett abortförbud som trädde i kraft kort efter att Högsta domstolen fattat sitt beslut.

ANNONS

I en intervju kallade före detta president Donald Trump, som utnämnt flera av de domare som röstade emot aborträtten, skeendet för "ett beslut taget av gud" som kommer att "fungera för alla".

Det kommer det definitivt inte att göra. Inte för de flickor och kvinnor som saknar resurser att resa iväg för att avsluta en oönskad graviditet. Inte för de barn som föds in i misär av föräldrar som saknar omsorgsförmåga. Sedan det blev känt att beslutet om att "Roe mot Wade" rivs upp har sociala medier svämmat över av inlägg där människor från Europa, Kanada och USA erbjuder sig att inkvartera kvinnor som behöver göra abort. Det är oerhört fint. Samtidigt är det som sagt en omöjlig ekonomisk och social ekvation för många att resa iväg för att få ingreppet gjort.

Att USA avskaffar aborträtten riskerar dessutom att drabba långt fler än de amerikanska kvinnorna. USA har stort inflytande i världen och utövar makt på flera olika sätt. Den positiva utveckling som skett i Latinamerika där flera länder på senare år liberaliserat sina abortlagar kan därför komma att avstanna. Utvecklingsländer som är beroende av amerikanskt bistånd kan hamna i en situation där de inte vågar öppna för aborträttigheter eftersom de då kan förlora USA:s stöd.

ANNONS

Att vi här i Sverige skulle påverkas är däremot knappast troligt. I alla fall inte i första taget. Här finns ett gediget politiskt stöd för nuvarande abortlagstiftning. Samtidigt bör det som skett i USA få varningsklockorna att ringa. Aborträtten är en av de absolut viktigaste kvinnliga frihetsreformerna. Att den, trots att en majoritet av amerikanerna är för rätten att välja, relativt lätt kan rivas upp visar hur sköra mänskliga rättigheter är, även i demokratiska länder.

De liberala politikerna Lina Nordqvist och Cecilia Elving föreslår därför (SvD 26/6) att Sverige bör skydda aborträtten i grundlagen. Det är ett utmärkt förslag. Svenska kvinnors möjligheter till en trygg och säker reproduktiv hälsa bör väga tyngre än att de kan avskaffas med ett enkelt beslut i riksdagen.

ANNONS