FILE - In this May 17, 2018, file photo, Russian President Vladimir Putin, left, shakes hands with Syrian President Bashar al-Assad during their meeting in the Black Sea resort of Sochi, Russia. Assad is the last man standing among a crop of Arab dictators after the fall of the Sudanese and Algerian leaders. He's survived an 8-year war to topple him and an Islamic caliphate over part of his broken country. But Bashar Assad's path is strewn with difficulties and the war for Syria is far from over. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)
Putin och Assad – gillar presidentval, bara de inte är demokratiska. Bild: Mikhail Klimentyev

Ge inte förtroende åt tyranniet

Det är inte ett val som äger rum i Syrien. Det är ett skådespel, en kuliss som är lätt att genomskåda.

ANNONS

På onsdagsmorgonen kunde man i Sveriges Radio höra en debatt mellan exilsyrierna Judi Ismaeel och Gabi Icho om det som Assad-regimen felaktigt kallar ett presidentval i Syrien. För det är ju ingen tvekan om att president Bashar al-Assad kommer att vinna detta skådespel. Motkandidaterna finns endast för att legitimera familjen Assads kontroll över regimen.

Debatten var ett praktexempel på det som kallas falsk objektivitet. Gabi Icho som propagerade för att syrier i Sverige ska delta i charaden använde en debatteknik som var på Trumpska nivåer. Alla påståenden om krigföring mot det egna folket viftades bort.

Sanningen är den att Assad-regimen och dess understödjare bör ansvaret för tio år av krig i landet. Övergrepp, krigföring, folkfördrivning och massförstörelse är väl dokumenterade. Den syriska ekonomin genomsyras av korruption och är körd i botten. 13 miljoner syrier på flykt är beroende av humanitärt bistånd. Syriska flyktingar kan inte återvända utan risk för förföljelser och frihetsberövanden, även om det för tillfället inte är ett krigstillstånd runt Damaskus.

ANNONS

Hur kan man då förklara att syriska ambassader runt om i världen håller öppet för exilsyrier att delta i det så kallade valet? De flesta diktaturer brukar anordna val, som ett slags demokratiskt kulisser att visa upp för omvärlden. Förra året såg vi hur folket reagerade mot presidentvalet i Belarus, som inte hade något annat syfte än att ge en demokratisk fernissa åt Alexander Lukashenkos regim.

Hot och utpressning fungerar som medel att få folket till de fejkade valurnorna. Om man inte dyker upp kan man råka illa ut. För exilsyrianer kan man vara oroad för släktingar som är kvar i landet. Att visa upp en lydnad mot regimen kan vara ett sätt att säkra vänners och släktingar säkerhet. I Libanon har man sett busslaster av exilsyrier färdas till ambassaden för att rösta. Det har lett till konflikter med libaneser som finner det ganska underligt att syrierna deltar i valet, trots att de har flytt landet.

Sedan finns det ju i och för sig många som gynnas av och stödjer en diktator. En inte ringa del av samhället kan vara klienter åt den härskande eliten. Genom att vara lojal mot makten säkras fördelar, välbetalda arbeten, lukrativa statliga kontrakt, licenser för mobiltelefonfrekvenser, rätten att exploatera attraktiv mark och annat som smörjer maskineriet.

ANNONS

En diktator som Bashar al-Assad har mer gemensamt med en maffiaboss än en demokratisk ledare och staten har mer gemensamt med ett kriminellt gäng än en normal stat. Det senaste året har det kommit flera rapporter om att produktionen och smugglingen av drogen Captagon ger miljardinkomster till ett komplicerat nätverk av kriminella, milisgrupper och politiska makthavare. Syrien håller på att bli en ”narkotikastat” skriver The Guardian. (7 maj)

När medier rapporterar om dessa så kallade val är det av största vikt att man inte behandlar dem som vanliga demokratiska processer. De är enbart kulisser, fejkade tillställningar som diktaturerna anordnar för att förbättra sin image. Diktaturernas anhängare eller dess nyttiga idioter kan hänvisa till dem för att legitimera diktatorernas maktutövning. Men Bashar al-Assad har ingen demokratisk legitimitet.

Nederländska staten gör nu ett försök att ställa president Bashar al-Assads styre till svars för brott mot internationell rätt. Syrien anklagas för grova människorättskränkningar, framför allt mot FN:s tortyrkonvention. Syriens folk behöver frihet, demokrati och rättvisa. Bashar al-Assad behöver ställas inför en domstol och ska definitivt inte omtalas som en folkvald ledare.

ANNONS