Förr gick tågen i tid. Uddevalla centralstation i oktober 1963.
Förr gick tågen i tid. Uddevalla centralstation i oktober 1963. Bild: Bohusläningens arkiv

Lars Bäckström: Grannländerna använder Sverige som varnande exempel

Förr var Sverige det goda exemplet. Sverige stod för välfärd, ordning och reda, tåg i tid.

ANNONS

KRÖNIKA • Annus Horribilis från kyrkospråkets latin och betyder, hemskt år. 2023 ännu ett hemskt år. 2020 bröt Covid ut. 2022 anföll Putin, Ukraina. 2023 blev inte bättre. Kriget i Ukraina fortsatte. Och ett nytt krig bröt ut mellan Hamas och Israel.

Hemma i Sverige, dåliga tider. Inflation, skenande elpriser, räntechocker och fallande kronkurs har slagit hårt mot familjer och företag. I princip har det gått sämre för de flesta utom bankerna och exportföretag. Till detta har Sverige blivit ledande i Europa i brott, skjutningar och sprängningar.

Förr var Sverige det goda exemplet. Sverige stod för välfärd, ordning och reda, tåg i tid. Nu används Sverige i grannländer som varnande exempel.

ANNONS

Det inger oro, när Sverige faller i skolresultat samtidigt som vissa skolor för att få fler elever, ger glädjebetyg – betygsinflation. Skolministern (L) vill nu ha mer ordning inte bara i skolan, utan också på friskoleföretagen. Det är bekymmersamt med sjukhusköer samtidigt som kriminella driver vårdcentraler.

Det är mörkt nu. Men solen har sin gång och det blir ljusare. Sannolikt också i Sverige. Inflation och räntor är på väg ned. Sverige är fortsatt ett rikt land. Få länder i EU har så låg skuld.

Regeringen bör investera i järnväg

Regering och riksdag kan börja satsa istället för att fortsätta amortera. Det finns annat att investera i än fler fängelser. Det kan vara nödvändigt nu, men på sikt är annat viktigare. Sverige behöver igen få fart på bostadsbyggandet.

Och listan är lång. Det behövs mer pengar till väg och järnväg. Riksrevisionen konstaterade dock nyss att det måste ske efter mer analys av behov, inte efter viljan till politiska poänger. Det krävs stora investeringar för att trygga försörjningen av el och för klimatomställningen. Och både skolan och äldreomsorgerna behöver mer pengar.

I vårt Bohuslän finns ljuspunkter. Det är gott att politikerna i Uddevalla enhälligt valt att satsa pengar på samarbete för att ge Byfjorden nytt liv. Med nya syrepumpar kan vi om några år få tillbaka livet i hela fjorden. Och kanske kan Uddevalla också få mer liv i centrum med nytt bibliotek och kulturstråk.

ANNONS

I opinionen ökar S och SD. Oppositionen leder just nu stort. Flera partier hotas av spärren. En gång trodde många att regeringen Reinfeldt var körd. Den klarade en andra period. Kristersson var med redan då. Han hoppas nog på en repris.

Magdalena Andersson får problem med Miljöpartiet och Vänsterpartiet

Vilket block ska klara att redovisa en hoppfull plan för framtiden, också bortom 2024 och 2026? Val vinns oftast på berättelsen om att ”Det ska bli en dag”, inte på ”Det var en gång”. Vilket lag kommer att ge en god berättelse om Sveriges framtid?

Magdalena Anderssons problem är nog också vännerna i MP och V. S säger numera att de alltid varit för en stram migrationspolitik. Det var tidsandan som kom i vägen. Men MP och Märta Stenevi tycks stå fast både för den gamla asylpolitiken och emot ny kärnkraft. Och V är numera något annat än förr.

Både Andersson och Kristersson lär minnas Caesars ord: ”bevare mig för mina vänner, mina fiender klarar jag själv”. I slutändan är dock valet vårt. Vi får träna redan i nästa års val till EU.

Oaktat alla val och påfrestningar är vårt svenska samhälle starkt. Det gör att jag tror att vi alla har goda chanser att möta 2024 med gott mod. En vän till mig hade en lapp i sin bil, ”När man är ensam är man i alla fall inte i dåligt sällskap”. Frun skrev till, ”Det beror på vem man är”.

ANNONS

Det ligger en del i de orden. Ensam är man inte i dåligt sällskap. Tillsammans med de rätta andra, blir man bättre. Därför min önskan till dig och dina bästa, ett gott nytt år.

ANNONS