Anklagas. Banken SEB pekas ut som inblandade i en skandal som involverar stöld av skattemedel.
Anklagas. Banken SEB pekas ut som inblandade i en skandal som involverar stöld av skattemedel.

Granska bankerna - innan nästa finanskris

Joakim Broman: Reformviljan från är politiken nästan obefintlig

ANNONS
|

Den största skatteskandal världen upplevt. Så beskriver en av visselblåsarna det internationella journalistnätverket Correctivs avslöjanden om hur banker, finansmän och advokater lurat till sig miljarder av framför allt tyska skattebetalares pengar. Den svenska banken SEB pekas ut som inblandad, men nekar.

Vad utredningen leder till får tiden utvisa. Brott ska givetvis beivras, och stöld av skattepengar ska leda till stränga straff. Efter de senaste veckornas rapportering om penninghärvan i Danske Bank finns nog också anledning att kräva ökad transparens, och eventuellt starkare reglering.

En sådan genomlysning bör dock inte stanna vid det som är brottsligt eller i gråzonen. Det finns nämligen också goda anledningar att se över regleringen av bankernas helt lagliga verksamhet.

ANNONS

På tisdagen rapporterade Swedbank en vinst på drygt sju miljarder kronor för det tredje kvartalet (SVT 23/10). I vintras skrev SvD att de fyra storbankerna Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken tillsammans gjorde vinster på över 105 miljarder kr (7/2).

Det är oerhörda summor, sett till bankernas storlek. Swedbank, som har drygt 14 000 anställda, gjorde 2017 en vinst på 24,5 miljarder. Jämför detta med två andra lönsamma svenska storföretag, Alfa Laval och Husqvarna, som med runt 17 000 respektive 9 000 anställda, gjorde vinster på ca 3 miljarder kr.

Anat Admati, professor i ekonomi vid Stanford University i USA, säger till Sveriges Radio att bankerna inte är naturliga företag som skulle överleva på en fri marknad (23/10). Hon har en poäng. När en bank lånar ut pengar utan att låna in motsvarande kapital, exempelvis i form av att privatpersoner sparar, skapas pengar från tomma intet. Som ekonomijournalisten Andreas Cervenka skriver i sin bok “Vad gör en bank?” har en bank i genomsnitt 25 kronor i lån för varje krona eget kapital: “Ett industribolag med en så ansträngd balansräkning skulle inte få låna 1 krona i en svensk storbank.”

“Normala företag” kan varken skapa pengar eller tjäna pengar på att göra det. Bankerna försvarar sig gärna med att kreditexpansionen är en förutsättning för tillväxt i ekonomin, men det har tveksamt stöd i forskningen.

ANNONS

Att bankerna dessutom backas upp av skattebetalarna innebär både lägre kostnader och att de kan ta större risker med sitt kapital. Cervenka pekar på att riksbanken för några år sedan beräknade att de statliga garantierna var värda 30 miljarder kronor per år för bankerna i form av lägre upplåningskostnader.

Trots detta är kritiken och reformviljan från politiken nästan obefintlig. Tidigare finansminsiter Anders Borg (M) rasade mot de höga bankvinsterna 2011, men vid sidan av det är det märkligt tyst - med ett undantag. Jonas Sjöstedt (V) tar ofta tillfället i akt att kritisera såväl bankernas skatteplanering som deras vinster och marginaler på bolån.

Men kritiken och regleringen av bankernas verksamhet är för viktig för att lämnas till den yttersta vänsterkanten. Man behöver inte heller hänfalla till fler skatter och förbud, som Sjöstedt ofta vill. Anat Admati föreslår ökade kapitaltäckningskrav för bankerna. Istället för att styra exakt vad en bank får göra bör man helt enkelt reglera deras finansiering.

Sådana förslag är värda mer diskussion - helst innan nästa finanskris kommer.

Länkar:

Avslöjandena:

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/den-storsta-skatteskandal-som-varlden-nagonsin-upplevt

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/avslojar-fler-av-varldens-storsta-banker-bakom-jattelik-skattestold

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fore-detta-seb-chef-vi-har-utfort-skatteupplagg-mot-sverige?cmpid=del:tw:20181019:fore-detta-seb-chef-vi-har-utfort-skatteupplagg-mot-sverige:nyh:lp

Admati:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7072688

Cervenka:

https://www.svd.se/del-28-ursakta-kan-vi-fa-tillbaka-vara-miljarder

https://www.svd.se/del-24-hur-starka-ar-svenska-banker

Swedbank:

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/swedbank-bolanevolymen-vaxer

ANNONS