Storsjukhuset på Kalnes i Sarpsborg
Storsjukhuset på Kalnes i Sarpsborg

Hur ska Norge klara sig utan svensk och finsk vårdpersonal?

Regeringens fråga till Norges kommuner är ännu ett exempel på den stängda gränsens absurda konsekvenser.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Gränsen till Norge är nästan helt stängd. Polis och militär bevakar gränsövergångarna. Inte sedan andra världskriget har gränsen varit så hårdbevakad.

Men även om unionen upplöstes år 1905 har de som bott i gränsbygderna bekymrat sig föga om gränsen. Handel, arbete, affärer, kärlek, nöjen – och smuggling – har alltid pågått och skapat starka band mellan norrmän och svenskar.

Det är många svenskar som pendlar över gränsen för att arbeta i den norska vården. Norge skulle inte ha kunnat försörja sin vård utan svensk arbetskraft som dagpendlar, veckopendlar eller har flyttat till Norge. Denna grupp har också varit undantagen det inreseförbud som råder, eftersom de utför samhällsviktiga uppgifter.

ANNONS

Övriga gränspendlare är nu avstängda från sina arbetsplatser. Arbetstagarna uppmanas därför att ta ut semester eller leva utan lön. Riksdagsledamoten Fredrik Christensson (C) har i veckan ställt en skriftlig fråga till Nordenminister Anna Hallberg (S) vad regeringen avser att vidta för åtgärder för att gränspendlare till Norge inte ska drabbas ekonomiskt. Det är en bra fråga som förtjänar ett bra svar. Läget är redan mycket allvarligt, men riskerar att bli ännu värre.

Under fredagen rapporterade NRK att justitieminister Monica Mæland har skickat ut en fråga till 202 av Norges kommuner: skulle ni klara er utan svensk och finsk vårdpersonal? Bakgrunden är att många på Stortinget har efterfrågat ännu hårdare gränsregler än de som redan finns, säger statssekreterare Lars Jacob Hiim till NRK. Därför utreder regeringen om det går att stänga gränsen även för svensk och finsk vårdpersonal.

Kommunalrådet i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje (Ap) inser vilken katastrof det skulle vara. ”I verste fall vil det bety at vi ikke vil kunne gi nødvendige tjenester til innbyggerne våre”. Marius Bjørndalen på sjukhuset Kalnes – en halvtimme från svenska gränsen – säger att det blir ”helt krise for sykehuset i Østfold”.

Även i Sverige är restriktionerna hårda, i Strömstad är de dessutom extra hårda. Sjukvårdspersonal är dessutom mer kompetenta än de flesta vad gäller att skydda sig och de kan testas regelbundet. Det är svårt att se hur man kan ordna det säkrare.

ANNONS

Den här gränsstängningen har visat att utan Norge, stannar Sverige och utan Sverige, stannar Norge. Coronaviruset ska bekämpas, men att stänga gränsen för sjukvårdspersonal skulle göra mer skada än nytta. Frågan till kommunerna förefaller vara ett närmast desperat uttryck för att visa handlingskraft – men det skulle vara en mycket missriktad sådan.

Låt denna idé stanna vid en utredning. Skulle Norge stänga gränsen för sjukvårdspersonal innebär det att hundratals, kanske tusentals svenskar och finnar blir utestängda från sin försörjning. Det skulle också innebära att Norge pressar sin egen sjukvård mycket hårt, mitt i pandemin. Det skulle ingen vinna på, allra minst Norge.

ANNONS