Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

"I dag är jag stolt över att vi stod emot trycket"

Ingalill Sundhage: Gör skillnad i den lokala debatten

ANNONS

Människor som med välgrundade argument kan spetsa till saker och därmed skapa debatt är viktiga och nödvändiga. Och gör man det på ett respektfullt sätt i en god ton, blir man också lyssnad på. För om ingen sticker ut hakan är risken stor att debatterna uteblir och samtalet blir både slätstruket och intetsägande. Samtidigt ska man aldrig förringa det faktum att resonerande inlägg ofta har större chans för förståelse. Det är i detta härad av åsikter och debatt som proffstyckare, krönikörer och allmänhet ska agera.

I papperstidningarna har vi genom åren på debatt och insändarsidorna varit noggranna med vad som publicerats. Vi har strukit bort personangrepp och ett illa hanterat språk. I den digitala världen har utvecklingen sett annorlunda ut. När tidningarna släppte kontrollen över läsarkommentarer på sajten, döptes denna kanal snabbt till pissrännan. Där vräkte anonyma röster ur sig sånt som inte lämpar sig i tryck. Men inte hos oss. Vi behöll nämligen kommandot över kommentarerna och läste allt innan det publicerades. En och annan debattör tyckte vi var hopplöst sega och ointressanta, men å andra sidan slapp vi tillmälen och otidigheter högt och lågt. I dag är jag stolt över att vi stod emot trycket och behöll kontrollen.

ANNONS

Där vräkte anonyma röster ur sig sånt som inte lämpar sig i tryck.

Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Samtidigt är ett offentligt samtal med åsiktsutbyte, resonemang och funderingar kring händelser och ståndpunkter otroligt viktigt. Det är som ett kitt mellan människor. Därför har vi infört tjänsten Ifrågasätt. Nu finns möjlighet att i samband med insändare, debattartiklar, ledare och nyhetsartiklar på sajten kommentera det man läser.

Men för att få tillgång till denna tjänst måste man först logga in hos Ifrågasätt på ifragasatt.se. Fördelen är att företaget ser till att folk uttrycker sig sansat, att tonen är god, respektfull och utan personliga påhopp. Och eftersom inloggningen till Ifrågasätt kräver en hel del uppgifter kan tjänsten garantera att det finns en person av kött och blod bakom kontot. En annan fördel är också att med ett konto hos Ifrågasätt kan du kommentera andra tidningar som har tjänsten, som Dagens Nyheter, Dagens Industri, Göteborgs-Posten, Strömstads Tidning för att ta några exempel.

Vill ni vara med och skapa debatt i Bohusläningen? Skapa då ett konto hos Ifrågasätt. Tillsammans kan vi bidra till ett levande samtal i delar av Bohuslän och Dalsland.

Trevlig helg!