Allt åt alla. Jimmie Åkesson är generös när det gäller a-kassan med mera.
Allt åt alla. Jimmie Åkesson är generös när det gäller a-kassan med mera.

I plånboksvalet är SD ett bidragsparti

Joakim Broman: SD är först och främst populister

ANNONS

Röstar du med plånboken? Förslag som påverkar privatekonomin är ganska eller mycket viktiga för hälften av svenskarna i valet, enligt en ny kartläggning från Swedbank (5/9).

Det finns också exempel på så kallade “plånboksval”, som Socialdemokraternas förslag om maxtaxa i förskolan 1998, där föräldrar med föreskolebarn röstade rött i högre utsträckning än de med äldre barn.

Men överlag är det omtvistat i vilken utsträckning väljare röstar på det alternativ som gynnar dem mest. När väljarna tillfrågas om sina viktigaste frågor inför årets val har trygghet, migration och klimat hamnat en bra bit före såväl landets ekonomi som hushållens.

ANNONS

Och om det vore så enkelt att väljare helt enkelt tittar på en tabell för att se hur de gynnas borde Swedbanks analys vara facit efter valet: singelhushåll ska exempelvis rösta på Moderaterna, och tvåbarnsfamiljer på Kristdemokraterna.

I praktiken kommer det förstås att se annorlunda ut. Men plånboksfrågorna kan ändå vara intressanta att analysera, om inte annat för att de på ett konkret sätt avslöjar en del av partiernas prioriteringar.

Den siffra som tydligast sticker ut i Swedbanks kartläggning är nämligen Sverigedemokraternas satsning på arbetslösa. Eftersom SD vill höja taket i A-kassan skulle den som är arbetslös med maxersättning få drygt 4 000 kronor mer i månaden med partiets politik. Det är mer än dubbelt så mycket som det bidragsvänliga Vänsterpartiet föreslår. (Det ska sägas att inte alla V:s förslag ingår i analysen eftersom partiet inte lagt skarpa förslag.)

Ett liknande spår var Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson inne på när hon presenterade förslag på tisdagen (4/9). Utöver den höjda A-kassan pekade hon på att SD vill höja bostadsbidraget och införa både vårdnadsbidrag och ett engångsbidrag till förstföderskor. I en situation där det redan är olönsamt för många att gå från bidrag till arbete lägger alltså SD förslag om höjningar av de bidrag som har allra störst marginaleffekter.

ANNONS

Det är usla förslag som visar att SD, även om de närmat sig Alliansen exempelvis i hur de röstar i riksdagen (SVT 1/4), först och främst är populister. Partiets bidragspolitik är hämtad från vänsterkanten, istället för från Alliansen. En bra påminnelse för de väljare som inte främst röstar med plånboken, utan på sund ekonomisk politik.

Länkar:

Swedbanks analys:

Svantesson:

SVT: