Plötsligt händer det. Marcus Palmqvist, platschef PEAB, Torgny Hübert, projektledare Elving Andersson (C), kommunfullmäktiges ordförande, Peter Larsson kommundirektör var med under spadtaget under tisdagsförmiddagen.
Plötsligt händer det. Marcus Palmqvist, platschef PEAB, Torgny Hübert, projektledare Elving Andersson (C), kommunfullmäktiges ordförande, Peter Larsson kommundirektör var med under spadtaget under tisdagsförmiddagen. Bild: Karl af Geijerstam

Inga fler bakslag för badhuset

Tisdagens spadtag för det nya badhuset i Uddevalla innebär en milsten för det politiska beslut som mer än något annat präglat politiken i Uddevalla under det senaste decenniet.

ANNONS

Det blev en lite lagom tillställning, ungefär som vädret, när det första spadtaget togs för ett nytt badhus under tisdagen. Solen lyste med sin frånvaro, men det regnade inte. Vinden blåste över B-planen, men inte särskilt kall. På planen hade en tillrättalagd hög med grus placerats, med blanka spadar bredvid. Besökarna blev regementsenligt utrustade med hjälm och varselväst av byggentrepenören Peab.

LÄS MER:Nu tas första spadtaget på nya simhallen

Efter tre olika placeringsbeslut blir det nu ett nytt badhus på Rimnersområdet, den placering som endast Miljöpartiet förespråkade från början. Till spadtaget dök också miljöpartipolitikern Jarmo Uusitalo upp, påtagligt nöjd.

– Vi fick rätt efter åtta år, konstaterade han.

ANNONS
Jarmo Uusitalo (MP) fick som han ville.
Jarmo Uusitalo (MP) fick som han ville. Bild: Karl af Geijerstam

Sedan valet 2010 har Uddevalla styrts av flera olika politiska konstellationer. Kommunfullmäktige har först beslutat om badhus vid Riverside, sedan Walkesborg för att till sist landa på Rimnersområdet. Varje nytt styre har ändrat det förra styrets beslut, utom det nuvarande blocköverskridande styret som nu varit på plats i ett år. Projektet var redan så långt gånget att ytterligare ett ändringsbeslut hade nog fått medborgarna i Uddevalla att undra om ett nytt badhus någonsin blir verklighet.

– Nu är vi i mål, till stor glädje för många Uddevallabor, sade kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson och fattade greppet om spaden.

Nu finns nämligen ingen återvändo. Alla beslut är fattade och har vunnit laga kraft. Enligt PEAB:s biträdande regionchef Magnus Wedholm rullar bygget på enligt plan. Ritningar är ritade, kontrakt är skrivna. Efter semestern är det dags för pålning av de 16 meter långa pålar som krävs för bygget. En grävmaskin var redan på plats och flera lastbilar passerade på den nybyggda grusväg som drogs rakt över den fotbollsplan som nu kommer att försvinna.

Men alla problem är ju inte lösta. Badhuset kommer att orsaka mer trafik och kräver bättre kollektivtrafik. Elving Andersson berättade att han för sin del gärna ser att trafik kan släppas på mellan Edingsvägen och Kurödsvägen, i ett första steg för bussar. Om det nu är så att det kan dras en ny busslinje förbi badhuset – vilket också återstår att se.

ANNONS

Elving Andersson och kommundirektör Peter Larsson – ännu en påtagligt nöjd person – berättade att man inte kommer någonvart om man måste lösa alla svåra problem på en gång. Badhuset byggs nu, trafiken och busslinjerna får man lösa senare. Det är ju ändå tre år tills det är dags att börja fylla bassängerna.

Nu får vi hoppas att Walkesborgsbadet håller ända tills det är dags att öppna det nya badhuset. Många sörjer att det inte blev en central placering av badhuset. Men kommunen har nu istället ett område som kan användas för nya bostäder i centrum. Det kan vara värt att fira, lika mycket som ett nytt badhus kan firas om tre år.